Cronicari digitali

Cultură locală
by Ana Dumitru

Mai mult

Via Transilvanica ce traversează județele Alba și Hunedoara


Terra Dacica – Traseul Via Transilvanica ce traversează județele Alba și Hunedoara.
Alba Iulia, reședința principilor Transilvaniei, reședință episcopală, scena Marii Adunări Naționale, unde Transilvania și Banatul s‐au unit cu Regatul României, locul încoronării regilor României Mari, Ferdinand I și Maria ‐ devenită importantă capitală istorică. Unde unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România a avut loc la 1 decembrie 1918 prin Declarația de la Alba Iulia, pecetluită în 15 octombrie 1922 la Catedrala Încoronării prin încoronarea regelui Ferdinand I și a reginei Maria, punând toate provinciile istorice ale României în mâinile aceluiași monarh.
De la Sarmizegetusa Regia, până la Ulpia Traiana, cu sate mici, de hobiți, cu garduri din piatră rotundă, legende despre Iorgovan sau descoperiri de oseminte de dinozauri pitici cu denumiri triviale. Un amalgam de povești, istorie, realitate, magie, regi, balauri, zâne sau uriași.
Intrând în Ecodestinația Țara Hațegului – Retezat, un teritoriu ce cuprinde valori extraordinare ale naturii sau create de om și care sunt valorificate împreună printr‐un turism inteligent. Prima parte importantă a Ecodestinației este Parcul Natural Grădiștea Muncelului ‐ Cioclovina, cu ale sale minuni carstice, sălașe vechi și oameni și mai vechi, cu floră și faună minunată ce iau ochii și inima oricărui om ce trece pe aici. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, un teritoriu UNESCO membru în rețelele Globală și Europeană a Geoparcurilor, ce cuprinde toată Țara Hațegului și conține valori geologice extraordinare, precum și valori naturale și culturale.Aici, poveștile s‐au născut în urmă cu 70 milioane de ani, când dinozaurii pitici se adaptau insulei tropicale din marea Thetis.
8
Articol următor