Cronicari digitali

rucsacul cu povestiri

de pe via transilvanica
explorează cele mai noi
porțiuni de cărare

19 - 30 iulie comunități meșteșuguri gastronomie patrimoniu natural antreprenori

Mai mult

via transilvanica
o călătorie unică

Ce încape într-un rucsac? Multe, infinit de multe! Întotdeauna mai este loc, întodeauna e de revenit, de descoperit și de iubit pe Via Transilvanica: emoții de toate tipurile, locuri magice din România, poveștile oamenilor-tezaur, antreprenori locali dedicați, comunitați mai puțin cunoscute, sate uitate, meșteșuguri și tradiții transmise din generație în generație, preparate tradiționale și rețetele secrete ale bunicilor.

Tocmai din acest motiv, alături de Raiffeisen Bank, am continuat cel de-al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling, care pune în valoare patrimoniul cultural de pe VIA. În 2022 „Rucsacul cu povestiri de pe Via Transilvanica” a documentat cele mai noi ținuturi marcate

pe Via, respectiv Terra Romana, Terra Banatica și Terra Dacica (județele Caraș-Severin, Hunedoara și Alba).

„Facem această călătoria ca să o faceți și voi! Aceasta este deviza proiectului de pe Via, aflat în al doilea an. Comunitățile unite de cărare au nevoie de promovare, de nou dinamism economic local adus odată cu drumeții sau turiștii culturali de pe cărare și neapărat, au nevoie de protecție. Sunt comunități atât de curate, încât îndemnul de a le vizita otova, de toți cu toate, nu este mesajul nostru. Exact ca în Forrest Gump, și pe Via vorbim de o cutie plină cu bomboane de ciocolată. Deschid-o doar dacă îți place să savurezi, nu să înfuleci.”, povestește Silvia Teodorescu, directorul agenției Zaga Brand.

rucsacul cu povestiri de pe via transilvanica

rezidență digital storytelling


pe via transilvanica

terra romana

Cea mai nouă parte a
traseului Via Transilvanica

Cea mai nouă parte a traseuluVia Transilvanica este Terra Romana, cu o lungime de peste 115 km. Acesta parcurge peisaje spectaculoase, începând din Crușovăț, județul Caraș-Severin și continuând spre județul Mehedinți. Porțiunea străbate Munții Cernei, Herculane și Obârșia Cloșani, precum și Parcul Național Domogled. De la povești cu daci și romani, la comori ascunse în peșteri sau sub pământ, la drumuri umblate de regii României și până la povești mai recente, cu și despre oamenii locului, totul se descoperă celui care își deschide mintea și sufletul.

terra banatica

de la Porțile de Fier ale Transilvaniei,
până pe Valea Cernei

Este cel mai lung tronson al Via Transilvanica, măsoară 256 de kilometri, de la Porțile de Fier ale Transilvaniei, până pe Valea Cernei, și este împărțit în 13 rute. Este și țara râurilor repezi, poienilor magice cu flori colorate, stâncilor ascuțite, peșterilor misterioase și morilor de apă, tărâmul fermecat al pădurilor seculare de fag, al poienilor pline cu flori și cimbrișor lămâios și al apelor termale, al satelor fantomă sau al comunității cehilor și croaților.

terra dacica

dezvăluie un ținut vegheat de la distanță
de crestele Munților Retezat

Terra Dacica este un segment din Via Transilvanica care-ți dezvăluie un ținut vegheat de la distanță de crestele Munților Retezat, încărcat de istorie, legende, povești cu ființe fantastice și bogății naturale. Pe parcurs drumeții traversează două parcuri naționale: Retezat și Gradistea Muncelului-Cioclovina și descoperă două situri UNESCO: Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, respectiv cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.

antreprenori

by Dragoș Vasile

Am adunat toate experiențele în ”Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica”. Un jurnal multimedia al explorărilor și descoperirilor culturale pe care le-am întâlnit pe o distanță de …

cultură

by Diana Popescu

Am stat de vorbă cu un istoric, o învățătoare și redactorul-șef al revistei croaților. Toți mi-au spus același lucru: educația și credința au legat, de-a lungul timpurilor, comunitatea…

gastronomie

by Cosmin Dragomir & Andreea Jugănaru

De 5 ani nu mai mâncasem o oaie bună gătită întreagă, dar am descoperit berbecul pe boți de alun de la Conacu’ Boierului…

destinații noi de călătorie, artiști și meșteșugari

Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica

Un teaser, un început, un motiv să te îndrăgostești și să vrei să-ți pui bocancii la treabă cât de curând. Spune-i cum vrei. Noi i-am spus FESTIVAL, Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica: Gastronomie locală, Destinații turistice, Producători, Muzică, Artă și Meșteșug, Proiecte și Asociații care cresc frumos comunitățile.

rock fm

Jurnal on air

Este vorba despre cărarea pe care toti ar trebui sa o străbatem măcar odată în viață, din nord, de la Putna, prin păduri și peste dealuri, până jos, în sudul cald al Drobetei, prin curți și gospodării, pe pământ bătătorit, adunănd poveștile unei călatorii pe Via Transilvanica…

Rezidența digital storytelling

Rucsacul cu povestiri de pe via transilvanica explorează cele mai noi porțiuni de cărare

În iulie, proiectul de rezidență itinerantă, Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica, scoate la lumină, prin materiale multimedia, 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.