
Simona Miclău, oameni care unesc
Simona Miclău
Hai s-o luăm cu începutul. Era ziua când am ajuns în Caraș-Severin, la Prigor. Abia se instalase și ultima bornă în județul prin care trece cel mai lung traseu de pe Via Transilvanica (256 de kilometri). O doamnă ne așteaptă la intrarea în sat să pornim împreună în drumeție. Unul dintre noi a avut o căpușă, așa că cerem primul lucru un antibiotic, dacă are. Doamna cea drăguță dispare și revine în 10 minute cu pastilele, apă și sucuri reci. Și începe cu istoria, legendele, frumusețile din Caraș, minunea care e Prigorul. Îmbrăcată lejer, în blugi, ie și încălțări comode, nu mi-e clar cine e, dar la cât de frumos vorbește sigur e vreun ghid, că are și carismă să ne țină acolo prezenți, deși afară sunt 389746 de grade și noi suntem obosiți.
– A fost o surpriză pentru noi, am fost sunați că traseul Via va trece pe aici și ne-am mișcat super repede. Le-am și spus domnilor de la Tășuleasa că, indiferent de oră, noi suntem oricând gata să ajutăm să instalăm bornele. Noi, la primărie (stai, ce?) nu lucrăm 8 ore pe zi. Ne facem programul încât să acoperim 24/7, în caz de nevoie. Haideți, mai beți apă, că o să pornim la drum.
Ciudat Prigorul ăsta. Au ghizi angajați la primărie, ce tare!
eram în șlapi, pantaloni scurți
Fix ca doamna primăriță am făcut și eu. Eram fascinată de cât de frumos vorbește femeia asta ghid, acum eram complet impresionată de cum vorbește doamna primăriță. O pornim la drum. Fără așteptări prea mari. Acum, sincer, după ce vezi Bucovina, e greu să crezi că te poate impresiona Caraș-Severin. Click, click, click, stai, click, vai, nu se poate, Doamne, ce e asta.
am deschis poarta spre Narnia
– Uite aici vrem să punem un grătar și tot necesarul, undițe, ca oamenii să campeze și să mănânce un păstrăv”, o auzeam vag pe doamna primăriță, că nu mai știam niciunul ce se întâmplă cu noi. Pornisem pe un drum de țară, ca să bifăm și traseul ăsta și am deschis poarta spre Narnia.
– Iar aici puteți bea apă din pârâu, haideți, încercați, e rece și bună. Umpleți-vă sticlele, chiar, vreau să pun aici niște pahare cumva, să știe lumea că e apă potabilă. Sau o cană, dar acum cu pandemia… Ne mai gândim, vedem care e cea mai bună soluție. Continuăm?
– Câți kilometri mai avem?
– Trei. Mai rezistați?