![catalin s](https://cronicaridigitali.ro/wp-content/uploads/2021/11/catalin-s.jpg)
Masterclasses 2021
Marea adaptare. Începuturile
- 2 zile de masterclasses: cursuri, paneluri de discuții și prezentări
- Studii de caz și sesiuni Q&A
- jurnaliști și creatori de conținut digital
- Manageri de comunicare și directori de proiecte
- Fotografi, producători TV și radio
- sociologi, antropologi și scriitori
Marea adaptare. Începuturile
Marile adaptări sunt la început!
În decembrie, la a doua ediție Masterclasses Cronicari Digitali, vorbim despre luminile care s-au aprins. Ce am înțeles până acum, ce am reușit să facem, cu ce ne luptăm pentru a trece peste. Fiecare om care găsește resurse să se adapteze, fiecare domeniu care își recroiește drumul, se grupează treptat într-o societate care reîncepe să funcționeze.
Vorbim cu peste 20 de speakeri cu expertiză, de la creatori de conținut, freelancers, medici, profesori, antropologi, scriitori, jurnaliști, specialiști în comunicare despre reinventarea profesională, începuturile adaptării și influența socială, dar și despre conținut în Mass Media sau mediul digital și publicul de astăzi.
MODERATORI
CĂTĂLIN STRIBLEA
Realizator Radio Europa FM
Cătălin Striblea are peste 30 de ani de presă începuți la Radio Unison, Vaslui, iar pe restul i-a împărțit între Realitatea TV, RTV și B1 TV. A fost jurnalist BBC și a înființat Realitatea FM. Vreme de câțiva ani a realizat matinalul Digi FM, iar acum este la Europa FM, unde moderează emisiunile România în Direct și Deșteptarea României. Din 2021 este co-autor al podcastului Vorbitorincii, alături de Radu Paraschivescu.
TOADER PĂUN
Realizator Radio Europa FM
Toader Păun este jurnalist, om de radio, iubitor de animale și pasionat de tot ce înseamnă online. Face radio de la 14 ani. A început la Radio România Tineret, pe vremea când emitea în eter, apoi a intrat în echipa radio RFI, iar de vreo 17 ani este la EuropaFM unde s-a ocupat îndeaproape și de zona online. Din toamna acestui an este noul director de programe al EuropaFM.
SPEAKERS
ADINA ROSETTI
Scriitoare și membră fondatoare „De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți”
Adina Rosetti este scriitoare și membră fondatoare „De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți”. A absolvit în 2001 o facultate economică, apoi un curs post-universitar de jurnalism și a colaborat ca reporter și redactor pentru mai multe publicații (Dilema Veche, Dilemateca, Time Out Bucuresti, ELLE Romania, Unica și altele). A debutat în 2010 cu romanul „Deadline”, urmat de volumul de proză scurtă „De zece ori pe buze”, iar din 2014 scrie povești pentru copii, multe dintre ele premiate și dramatizate. Când nu scrie, Adina predă cursuri de scriere creativă pentru copii și se implică în proiectele cultural-educaționale ale Asociației De Basm.
RĂZVAN MOȚEI
Social Media Specialist & Content Creator
Răzvan Moței este omul care, timp de 4 ani, a fost la butoane în online la Virgin Radio România, iar de curând a facut un switch către o altă zonă pe care să o exloreze, FMCG. Este creator de conținut și Social Media Manager, iar profilul său de Instagram a adunat peste 16.000 de următori, îmbinând zona de știri/informație, cu amuzamentul și ironia. Printr-un format tip pastilă săptămânală, Weekly Recap, Răzvan a devenit unul dintre oamenii care au ținut publicul updated, lansând simultan teme de dezbatere.
CORNEL BRAD
Fotograf și autor al cărților de fotografie „Oameni. Putere. România”
Cornel Brad este fotograf și autor al cărților de fotografie „Oameni. Putere. România.” (prima ediție 2018, revizuită și adăugită în 2020), „România se vede bine din perspectivă elvețiană” (2019), „Faces beyond ideas” (2017) și „Interludii” (IglooMedia, 2015). Între 1993 şi 2013, a condus departamentul de vânzări al unei librării, a fost editor a două reviste periodice și a coordonat de la înființare un sistem naţional de protecție a mediului în agricultură.
ANA-MARIA UDRIȘTE
Avocat, dezvoltator startup-uri Avocatoo și Jurio, creator conținut digital
Ana-Maria Udriște este avocat și doctorand în dreptul concurenței. Fascinată de tehnologia în domeniul juridic, a dezvoltat două startup-uri juridice, Avocatoo și Jurio. Prin intermediul Avocatoo, oricine are nevoie de un avocat, poate contacta unul prin această platformă. De asemenea, Jurio.ro este una dintre cele mai mari baze de date de spețe și legislație din România, care poate fi accesată online de oriunde. Este și cel mai mare portal de jurisprudență din România. În ultimul timp, coordonează un produs puternic – newsletterul „Pe legale”, dar și podcastul cu același nume.
DHANIEL NORA
Florist, Owner Purple Flower
Dhaniel Nora a ales să renunțe la pregătirea sa în domeniul bancar la vârsta de 23, pentru a urma calea pasiunii sale pentru flori și design. A început să lucreze cu flori în orașul natal – Sibiu – iar din 2011 s-a mutat la București, unde a pus bazele atelierului Purple Flowers. Portofoliul său cuprinde nenumărate evenimente private și evenimente corporate, acesta devenind cunoscut mai ales pentru instalațiile florale de mari dimensiuni pe care le creează. A participat la expoziții, workshopuri, demonstrații și concursuri internaționale de floristică, acumulând o vastă experiență pe care o pune în practică în atelierul Purple Flowers.
NOEMI MEILMAN
Freelancer, cofondator The PR Station
Noemi Meilman sau „Noemi connecting people“ este cofondator al agenției de PR TheStation.ro, blogger pe noemimeiman.com, mamă, iubitoare de animale și de artă sub toate formele ei. Un om care lucrează de peste 10 ani în industria creativă, spre care a migrat trecând, pe rând, prin experiențe multiple: diplomație – Ambasada Israel din București, un proiect PHARE de proprietate intelectuală, PR, marketing & events pentru diverse branduri & reviste (Tabu, Cosmopolitan, Harper’s BAZAAR, The Place Concept Store etc.), proiecte culturale (promovare filme și spectacole în cadrul diverselor festivaluri și evenimente).
HORIA CORCHEȘ
Profesor de limba şi literatura română, scriitor
Horia Corcheș este profesor de limba şi literatura română. Scrie articole de opinie şi de specialitate în Dilema veche, Vatra, Cultura, Revista Perspective, Revista Cercurilor de lectură etc., proză scurtă în diverse reviste și în volume colective. Este membru al juriului Concursului de creaţie literară „Trofeul Arthur”, al Concursului de creaţie literară „Locuieşte în poveste”, al Concursului de manuscrise Prozoteca. Este autorul volumelor de poezie „Sonată pentru frumoasa amăruie” și „În sfârșit am o viață perfecta”, respective al romanelor „Istoria lui Răzvan” şi „Partaj”. În 2015 „Istoria lui Răzvan” a fost nominalizată la Gala Bun de Tipar la categoria Carte pentru copii şi tineret.
DR. ADRIAN MARINESCU
Medic primar Boli Infecțioase, directorul medical al Institutului „Matei Balș”
Dr. Adrian Marinescu este medic primar Boli Infecțioase. Din 2013 lucrează la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, fiind în prezent și directorul medical al acestei instituții. Este coordonatorul Programului National HIV-SIDA și membru al asociatiilor profesionale: „Societatea Națională de Boli Infecțioase”, „Societatea Română de Medicină Internă” și participă anual la congresele de hepatologie din Europa, America și Asia.
BOGDAN IANCU
Lector Universitar și Coordonator Programe Master Antropologie SNSPA
Bogdan Iancu este lector universitar și coordonator al programelor de master în Antropologie și Studii Vizuale și Societate din cadrul Departamentului de Sociologie al SNSPA București. A obținut diploma de doctorat în antropologie și etnologie la Universita degli Studi di Perugia (Italia) și predă practică etnografică, antropologie vizuală, cultură materială, film documentar. Printre interesele sale de cercetare se regăsesc aspirațiile locative și cultura materială domestică ale clasei de mijloc din București (și nu numai), transformări și reconfigurări urbane postsocialiste, reprezentări vizuale și senzoriale ale spațiului domestic.
DAN PETRE
Sociolog, profesor SNSPA și partener D&D Research
Dan Petre este doctor în sociologie şi specialist în ştiinţele comunicării, conferenţiar universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA, unde predă cursul de comunicare publicitară. Are o experienţă de 19 în domeniul Marcom, fiind și partener D&D Research și membru al Board-ului IAA Romanian Chapter.
DOREL DUMITRU CHIRIȚESCU
Profesor de economie Universitatea „Constantin Brâncuși”
Dorel Dumitru Chirițescu este profesor de economie la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu și colaborator Dilema Veche. Ultima sa carte, „Pietrele făcute pâine”, publicată la Editura Letras în 2021, prezintă o viziune ambițioasă despre lumea în care trăim și impactul economiei naționale în fenomenele sociale cu care ne confruntăm.
RADU PARASCHIVESCU
Prozator, traducător și redactor de carte
Radu Paraschivescu este un bucureştean cu origini în Lugojul de care nu se va despărţi niciodată. Munceşte la Editura Humanitas şi în alte locuri unde se pune preţ pe cuvântul scris şi rostit. Mai precis, la radio şi la TV. Scrie romane („Fluturele negru”, „Acul de aur şi ochii Glorianei”, „Cu inima smulsă din piept”), proză scurtă („Bazar bizar”, „Aştept să crăpi”, „Omul care mută norii”) şi texte despre România ultimelor decenii („Maimuţa carpatină”, „Două mături stau de vorbă”, „Vitrina cu şarlatani”). Are 115 cărţi traduse, dar nu semnalează că ar avea de gând să se oprească. SVorbeşte despre vrutele şi mai ales despre nevrutele fotbalului la Digi Sport. Intervine matinal, de două pe săptămână, la Digi FM. Scrie la revista New Money, iar de la începutul acestui an realizează, împreună cu Cătălin Striblea, podcastul „Vorbitorincii”, în care „punem mintea şi burta la cale”.
DIANA POPESCU
Jurnalistă și scriitoare
Diana Popescu este scriitoare și jurnalist cultural cu o carieră de peste 20 de ani. A lucrat la cotidianele Adevărul și Gândul și, timp de 7 ani, a fost producătorul emisiunii DIGICULT de la postul tv Digi24. A realizat interviuri cu sute de personalități ale lumii culturale: scriitori nominalizați sau laureați cu Nobel, staruri de la Hollywood, muzicieni și artiști vizuali celebri. În 2020 a lansat prima carte pentru copii, „Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite”, și tot în același an a intrat echipa de moderatori a podcastului Cronicari Digitali.
VICTOR ILIE
Jurnalist de investigație, Recorder
Victor Ilie este jurnalist de investigație. A absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași în 2012 și a scris în Opinia Veche (fostă Opinia Studențească), Jurnalul Național, Casa Jurnalistului, Rise Project și Inclusiv. Din septembrie 2020, s-a alăturat echipei Recorder. Anul acesta, ancheta „Regele pandemiei” i-a adus premiul Ion Raţiu pentru Jurnalism.
EMILIAN ISĂILĂ
Editor Spot Media
Emilian Isăilă a început să lucreze în presă în anul 1991. A studiat științe juridice și are un master în jurnalism, iar în ultimii 25 de ani a fost reporter și editor pentru Evenimentul zilei, Cotidianul, Adevărul și a coordonat editoriale, reviste, site-uri de sport și lifestyle. În prezent este Senior Editor la Spot Media. Participă la emisiuni TV informative și dezbateri în calitate de comentator politic.
PETRIȘOR OBAE
Jurnalist, editor site paginademedia.ro
Petrișor Obae este editor Paginademedia.ro. Lucrează în presă de la începutul anilor 90: Radio Delta, Radio România Actualităţi, Mediafax, Capital, Evenimentul zilei. A înființat Paginademedia.ro în octombrie 2008, un proiect care acoperă informații din media și advertising, precum audiențe TV, cifre de difuzare pentru presa scrisă, cronici și știri actualizate zilnic.
ELENA VIJULIE TĂNASE
Jurnalist, Director Europa Liberă România
Elena Vijulie Tănase e jurnalist de peste 20 de ani. A început cu 8 ani la BBC, a fost doi ani șeful Departamentului Politic de la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: doi ani la Realitatea TV și opt ani la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Vijulie Tănase este directorul Europei Libere. Da, Europa Liberă s-a întors în România, dar nu ca post de radio, ci ca platformă multimedia de știri. Cu studii de istorie și științe politice, Elena Vijulie Tănase s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019).
RADU UMBREȘ
Antropolog, masterand în sociologie la Universitatea din Oxford
Radu Umbreș este antropolog specializat în abordări cognitive ale interacțiunii sociale și studiul culturii. Interesele sale de cercetare vizează cooperarea și conflictul, moralitatea, dinamicile încrederii sociale, credințele iraționale, și relația dintre evoluția naturală și transmisia culturală. În prezent, este lector universitar la Facultatea de Științe Politice a SNSPA. A studiat la Universitatea București, Oxford și UCLA, iar prima sa monografie ”Living with Distrust. Morality and Cooperation in a Romanian Village” va apărea la începutul anului 2022 la Oxford University Press.
CORINA VASILE
Communications and Sustainability Director Raiffeisen Bank
Corina Vasile face parte din echipa Raiffeisen Bank România de aproape 20 de ani, fiind în prezent Communications and Sustainability Director. Anterior a fost redactor la diverse publicații de presă economică. Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și a programului de Executive MBA la IEDC Bled School of Management, Slovenia. Crede în construirea de branduri responsabile, preocupate de un impact pozitiv pe termen lung. Este co-fondator Global Women în PR Romania și board member Romanian Diversity Chamber of Commerce.
COSTIN COCIOABĂ
INCA Romania Lead @GroupM
Costin Cocioabă este coordonator INCA România, având o experiență de peste 20 ani în mediul digital și peste 10 ani de activitate în comunicarea online acumulată în poziții precum Project Manager al departamentului de internet din ProTV, Managing Director, Marketing Innovation Manager, Influencer Marketing Manager.
IOANA MÂRZAC-SIGARTEU
Corporate Communication Manager Samsung Electronics Romania
Ioana Mârzac-Sigarteu este Corporate Communication Manager în cadrul Samsung Electonics România, iar campaniile de comunicare pe care le-a coordonat s-au remarcat în cele mai importante competiții de profil din România. Cu o experiență de 14 ani în marketing și comunicare în industrii precum cea a tehnologiei informației sau financiară, Ioana a gestionat prezența pe rețelele sociale pentru Samsung în South-East Europe, în perioada 2016 – 2018. În prezent, este responsabilă de comunicarea de brand, PR & SM și evenimentele dedicate brandului.
ALEXANDRA RADU
Communication Director Rogalski Damaschin
Alexandra Radu este Communication Director Rogalski Damaschin. Cu o experiență de peste 15 ani în industria comunicării, a coordonat campanii care au urcat pe cele mai înalte scene de PR ale lumii, cele mai multe în cadrul Rogalski Damaschin. Una dintre acestea a fost considerată a doua cea mai bună campanie de PR din lume în 2019, fiind selectată în top 10 campanii de PR ale decade, în topul realizat de Holmes Report/ PRovoke. Rămâne fidelă credinței Christianei Amanpour – „atunci când povestitorii nu fac nimic, oamenii răi câștigă”.
IRINA PENCEA
Co-Founder & Managing Partner at Jam Session Agency
Irina Pencea este Co-Founder and Managing Partener la Jam Session Agency, unul dintre proiectele Jazz Communication la care colaborează cu Valentin Suciu și Diana Benko. Cu o experiență de peste 15 ani în industria de advertising în agenții ca D’Arcy și Odyssey, Irina a lansat, împreună cu colaboratorii ei, Jazz Communication, prima câștigătoare din România a unui Gold Lion la festivalul de publicitate de la Cannes în categoria agențiilor independente. De zece ani cofondatorii agenției continuă să demareze noi proiecte pentru reinventarea perspectivelor asupra businessului de comunicare.
PAUL OLTEANU
Trainer specializat în neuroștiință & fondator Mind Architect
Paul Olteanu activează ca Master Trainer și Executive Coach, specializat în comunicare, neuroștiință și procese de transformare. În 2019, Paul a fost desemnat cel mai bun trainer (Gold Award) și al doilea cel mai bun coach (Silver Award) din România, la gala “L&D Awards”. Din toamna aceluiași an, realizează MindArchitect– un podcast despre neuroștiință și psihologie aplicate în viața de zi cu zi. În primul an de la lansare, MindArchitect a devenit cel mai ascultat podcast din România, conform Spotify și iTunes. În prezent, dezvoltă și livrează programe de training și coaching bazate pe ultimele descoperiri din neuroștiință și psihologie, cu obiectivul de a genera transformări sustenabile la nivel individual sau organizațional.