
Turism cultural
redefinit
de Via Transilvanica
de la Putna până la Drobeta Turnu Severin, cale de 1400 de km

Via Transilvanica - drum inițiatic în profunzimile culturale ale României
Drumul te urcă și te coboară prin succesiunea deal-vale, adevărata matrice spirituală pe care o așeza Lucian Blaga la baza spiritualității românești. La fel pot alterna și starile tale interioare, de la liniște profundă până la tumult elucubrant pe ritm de tunet. Nu vă garantez că veți găsi aici o liniște interioară, dar cu siguranță veți fi mai aproape de ea odată ce vă veți pune bocancii în picioare și veți străbate distanța dintre două borne.
Via Transilvanica nu este un drum al certitudinilor, este un drum al întrebărilor, al introspecțiilor, al firescului, al foșnetelor pădurii, al ploii și al prieteniei. Dar nicăieri altundeva nu am luat doze de lecții de istorie vie, ca aici pe Vie. Dacă sunteți în căutare de mistere, locuri mai puțin cunoscute, artefacte ale istoriei, oameni cu poveste, puteți începe de aici, de la Putna, km 0 al Viei Transilvanica și anul 1461 pe firul cronologic al istoriei. Să știți că mânăstirea Putna ctitorită de Ștefan cel Mare a fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” de Eminescu, și de aici pornim și noi să descoperim o felie considerabilă de istorie.

Traseul Bucovinei
Apoi am admirat huțulca sau mocănița care traversează alene zone superbe, folosită încă din 1888 pentru transportul lemnului. În Fundu Moldovei am văzut un centru de colectare a laptelui. Am vizitat biserica din satul Colacu cu mormântul eroului Traian Popovici și am trecut ca fulgerul prin Vatra Dornei, veche stațiune balneo-climaterică de pe vremea austro-ungarilor. La tot pasul am luat „hap-uri”, așa cum se spunea pe vremuri la pastile, dar de data aceasta ele erau pentru minte și suflet.

Ținutul de Sus
Apoi am ajuns la inima Viei, nucleul proiectului, și anume sediul Tăşuleasa Social: asociația și voluntarii ei sunt chiar părinții proiectului Via Transilvanica. Tăşuleasa Social este un ONG de mediu, social, educațional, cultural, cunoscut pentru acțiunile de împădurire, pentru proiecte precum Camionul de Crăciun, Maratonul Via Maria Theresia, Școala de Mers pe Munte sau Pădurea Pedagogică. Apropo de Via Mariei Theresia, acesta este un drum istoric aflat în Munții Călimani, construit în urmă cu sute de ani cu scopul de a asigura armament și hrană pentru trupele militare grănicerești ale Imperiului Austro‑Ungar. Este un drum care astăzi leagă județele Bistrița‑Năsăud și Suceava pe munte și pe vremuri lega Transilvania de Bucovina. Tășuleasa Social a reamenajat în 2014 o porțiune de 42 km din acest drum pentru drumeții din tot timpul anului și pentru Maratonul Via Maria Theresia, competiție montană organizată în fiecare vară ca un manifest împotriva tăierii excesive a pădurilor.

Terra Siculorum
De Dealul Gordon am admirat panorama superbă de la înălțimea de 22m, în inima statuii numite chiar “Inima lui Iisus”, construită în 2011 din oțel inoxidabil și fier. La Dârjiu am vizitat biserica fortificată UNESCO, faimoasă pentru o cărămidă cu scriere runică secuiască și am călărit la centrul de echitație al preotului din sat. Ne-am dat seama că secuii își păzesc cu strășnicie obiceiurile și tradițiile, că sunt foarte veseli și ospitalieri. Ne-am minunat în fața porților secuiești care sintetizează simboluri tradiționale și dragostea secuilor pentru artă și pentru frumos. Și am admirat și peisajul de vis cu un traseu în jurul satului secuiesc Mujna: pe traseu turla semeață a bisericii fortificate ne-a ajutat tare mult să ne orientăm. Și ne-a și dat curaj să grăbim pasul când am văzut câteva urme proaspete de “lăbuțe” de urs.


Terra Saxonum
Ce e minunat la aceste sate săsești este că arhitectura și-a păstrat structura istorică: vedem gospodării compacte, fronturi continue de faţade de case alternând cu porţi înalte de zid şi curţi înconjurate de grajduri, şoproane şi şuri masive. Acestea au devenit simboluri veritabile ale Transilvaniei. Ne-am bucurat și de bisericile fortificate amplasate în sate idilice precum Archita, Axente Sever (vechiul sat Frauendorf care și-a luat numele după Revoluționarul pașoptist Axente Sever) sau Bazna. Bazna este o veche stațiune balneo-climaterică (cunoscută pentru proprietățile ei curative încă din perioada medievală), faimoasă pentru sarea ei pentru și rasa porcului de Bazna, obținută prin încrucișarea mangaliței cu vierul de rasă Berk. Nu degeaba ștampila pe care am primit-o pe Carnetul Drumețului când am poposit peste noapte acolo are un porcușor simpatic în centru! Zona viticolă dintre colinele săsești trebuia sărbătorită cum se cuvine, așa că am făcut și o degustare de vin la Frauendorf după ce am vizitat vechea cramă.


arhitectura și-a păstrat structura istorică

Terra Banatica
Caraș Severin este un leagăn al minorităților etnice, căci aici conviețuiesc în armonie 15 minorități care și-au păstrat limbile și obiceiurile: români, maghiari, germani, croați, sârbi, rromi, cehi, slovaci, ucraineni, ruși lipoveni, turci, bulgari, evrei, polonezi și italieni. Comunitățile se mândresc cu aceste obiceiuri în cadrul sărbătorilor locale numite și „ruga” satului, asociate unor sărbători creștine (ex. de Sf. Ilia, de Sf. Dumitru). Terra Banatica este un bazin hidrologic imens în care se adună ape de pe vârfurile de munte. Este tărâmul râurilor repezi, al poienițelor cu flori colorate, al stâncilor ascuțite ce pot ascunde periculoasa viperă cu corn. Este punctat din loc în loc de peșteri misterioase (mai ales în Parcul Național Semenic ‑ Cheile Carașului și în Cheile Nerei) și de mori de apă, este tărâmul fermecat al pădurilor seculare de fag și al apelor termale. Un plus de mister este dat de legenda satelor fantomă, precum Lindenfeld, sau a pemilor dispăruți (germanii veniți din Boemia și colonizați în Banat începând cu 1872 pentru a lucra la pădure și la furnal la Reșița).
Terra Banatica în cadrul unei ceremonii festive la Gărâna

Cerna

identitatea unică și puternică a Viei Transilvanica
Atenție: parcurgerea traseului, chiar și a unei porțiuni din el, poate da dependență! Via Transilvanica este o comoară care așteaptă să fie descoperită. Este în continuă schimbare, ca noi toți de altfel, așa că ceea ce descoperiți astăzi poate fi ușor diferit mâine: drumurile se mai schimbă, chiar și munții se înalță cu câțiva milimetri pe an, nu-i așa? Via Transilvanica poate fi și ca un joc cu pioni și zaruri. Mai țineți minte jocul copilăriei: Piticot? Arunci cu zarurile și poposești undeva unde își este menit. Dacă ai noroc sari 2-3 etape, dacă nu, te duci înapoi unde mai ai ceva de descoperit. Eu am simțit că am plecat la drum „Piticot” și am ajuns la destinație puțin mai mare.
Surse:
– https://www.viatransilvanica.com/ghid
– Theodorescu, Răzvan et al, „România în patrimoniul UNESCO”, Monitorul Oficial, București, 2019
– Oltean, Radu, „Cetăți și castele și alte fortificații din România. Volumul I. De la începuturi până către anul 1540”, Editura Humanitas, București, 2020