
Istorie și
semne pe cărare
mai aproape de destinație și mai câștigat sufletește
Mânăstirea Putna
Turnul cu arc boltit prin care se intră în incinta mănăstirii are pe fațadă stema Moldovei. Turnul a fost zidit în anul 1757 în vremea domnitorului Constantin Racoviță. Deoarece poetul Mihai Eminescu împreună cu Ioan Slavici și cu alți participanți la Marea Serbare de la Putna din august 1871 au înnoptat în acele zile în sala de la etaj, turnul se numește și „Turnul Eminescu”.
Potrivit tradiției

Chilia lui Daniil Sihastrul
Se pare astfel că Daniil Sihastrul s-ar fi născut într-o casă de țărani într-un sat care aparținea de Rădăuți. Dorind o viață cu adevărat de sihastru, departe de lume și de frământările ei, monahul a părăsit târgul și Episcopia de Rădăuți și s-a retras la un schit în hotarul satului Laura (astăzi în comuna Vicovul de Sus în Suceava). Apoi a venit aici la Putna, unde a găsit această stâncă, în care a dăltuit cu greu un paraclis, la care se mai vede și azi pridvorul, naosul și altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi slujea drept chilie. Vestea despre Daniil Sihastru s-a întins peste tot, mai ales în nordul Moldovei. Era căutat de mulțime de credinciosi, carora le citea rugaciuni.
Se spune că l-a adăpostit în chilia sa pe micuțul Ștefan cel Mare, copilul domnitorului Bogdan al Moldovei, refugiat în padure de frica unchiului său Petru Aron, ucigașul tatălui său. I-a prezis atunci că va avea un rol cheie în conducerea Moldovei. De atunci i-a rămas foarte apropiat, și l-a sfătuit înainte de bătălii și alte momente importante. Se spune ca însuși Daniil Sihastrul l-ar fi îndemnat pe domnitor sa ridice Manastirea Putna, în apropiere de chilia sa. La bătrânețe Daniil s-a retras spre Voroneț unde este și înmormântat.

Mormântul lui Traian Popovici
După eliberarea nordului Bucovinei de ocupația sovietică, armata română a masacrat acolo mii de evrei mai ales din mediul rural. În octombrie 1941 au început deportările de evrei din Cernăuți în Transnistria, la ordinul lui Ion Antonescu. Până la mijlocul lui noiembrie 1941 circa 28.000 de evrei din oraș au fost deportați și preponderent au pierit în Transnistria. Traian Popovici a protestat pe lângă autoritățile române, argumentând că deportarea evreilor producea grave daune economiei, deoarece dețineau poziții importante în industrie și comerț. Când a văzut că nu funcționează, a întocmit liste cu 20.000 de persoane care au fost exceptate de la deportare – cel mai mare număr de evrei salvați de la moarte de o singură persoană în timpul Holocaustului – înfruntând pe Antonescu și pe guvernatorul Bucovinei, generalul Corneliu Calotescu, care aplicase cu brutalitate politica fascistă. În primăvara lui 1942 Popovici a fost destituit din funcție din cauza acțiunilor sale.
Traian Popovici scria după război: “Acolo, o mare coloană de oameni se îndrepta spre exil: bătrâni sprijinindu-se pe copii, femei cu bebeluși în brațe, schilozii târându-și trupurile diforme, toți cu năframe în mână; ambalate și legate în grabă, pături, cearșafuri de pat, haine, boarfe și zdrențe; cu toții luați din casele lor și mutați în ghetou”.
Biserica de lemn din Colacu
Biserica de lemn din Colacu datează de la 1800 și este inedit că are pe turlă semiluna sub cruce. Se spune că acest mic element îi îmbuna pe turci care dacă vedeau simbolul otoman, se îmbunau și nu distrugeau biserica.
Muzeul Porților Secuiești
Așa că nu e de mirare că a fost organizat Muzeul porților secuiești în Odorheiu Secuiesc, cu porți mai vechi sau mai noi, toate extrem de delicat sculptate și ornamentate. Acesta “ascunde” atât poarta de la intrarea conacului lui Orbán Balázs (astăzi dispărut) cât și monumentul său funerar. Orbán Balázs a fost un scriitor, etnograf pasionat de viața sașilor, istoric și om politic secui, membru corespondent al Academiei Maghiare de Științe. A călătorit mult prin zona Odorheiului Secuiesc, vizitând aproximativ 500 de localități, urmărind obiceiurile localnicilor, descriind cultura și geografia zonelor. Fiind un pasionat fotograf, a făcut o multitudine de fotografii cu o valoare documentară inestimabilă astăzi. Și-a publicat studiile în reviste de specialitate. A scris în 1868 și o carte denumită: „Descrierea Ținutului Secuiesc” extrem de complexă și apreciată și astăzi printre cercetătorii din domeniu. Și-a dorit ca după moartea sa să fie îngropat aici, ceea ce s-a și întâmplat.

Odorheiu Secuiesc
O vizită impresionantă a fost în interiorul Primăriei din Odorhei, pe vremuri sediul Comitatului Odorhei. Piatra de temelie a acestei clădiri spectaculoase a fost pusă în septembrie 1895 și a fost dată în funcţiune în 1897. Este clădirea cea mai impozantă a fostei Pieţe de Jos. A fost construită în stil eclectic în formă de “U”, conform planurilor arhitectului Sztehló Ottó. Constructorul său a fost inginerul Ferenczi Endre, însă un rol important i-a revenit şi arhitectului principal al oraşului, Haberstumph Károly.
Sala de consfătuiri este nestemata ascunsă, situată în capătul curţii închise. Este bogat ornamentată cu stucaturi, picturi de perete şi de tavan şi care, din anul 2003, și poartă numele de Szent István (Sfântul Ştefan, foarte important pentru comunitatea secuilor). Este sala cea mai reprezentativă a oraşului, care găzduieşte şi simpozioane, conferinţe, concerte de înaltă calitate, festivaluri şi alte evenimente.

Biserica Fortificată din Dârjiu
În biserică există o cărămida cu scriere runică secuiască ce datează cândva între 1274 şi 1431, și a fost descoperită în anul 1929. Se pare că inscripția se citește: „Miklós Derzsi apa‑pap” (Miklós Derzsi tata‑preot), dar textul este încă supus interpretării. În curtea și în turnurile bisericii pot fi admirate fotografii vechi cu strămoșii celor care acum locuiesc în Dârjiu, obiecte personale, unelte, toate având în spate obiceiuri și tradiții cu specific secuiesc.

Cuiele se moștenesc din generație în generație

Biserica fortificată din Archita

Biserica Fortificată din Saschiz
Biserica fortificată din Saschiz nu face excepție. Și ea este monument UNESCO, fiind construită în 1496. Pe locul unde altă dată se afla o bazilică romanică, s-a ridicat în 1493 această mare biserică fortificată în onoarea regelui Ștefan I al Ungariei. Biserica masivă, construită din piatră de carieră, în stil gotic, este întărită cu 22 de contraforturi. Sala este foarte lată și lungă, iar corul este închis pe trei laturi. În 1496 a fost terminat corul bisericii, iar în 1525 au fost terminate toate lucrările. Fortificația săsească a fost construită între secolul al XIV-lea și al XV-lea, cu ziduri înalte până la 9m. Întreg ansamblul a fost înconjurat de un puternic zid de apărare, al cărui traseu este urmat de actuala împrejmuire a bisericii.
cetate țărănească
În afara bisericii există pe un deal din apropiere și o cetate țărănească construită la 1343, așa cum este dăltuit pe o piatră a cetății. Cetatea a avut șase bastioane și o fântână adâncă de 60 m (care astăzi mai are numai 1-2 m). Legenda spune că din fundul fântânii ar fi pornit un tunel care ducea până în centrul comunei.
În Saschiz există “Vecinătatea femeilor”, o comunitate sustenabilă ce renaște tradiția veche a vecinătăților săsești și care reușește să pună în aplicare proiecte de economie socială, de educație și de promovare a zonei. De exemplu, prin „Sărbătoarea rabarbărului” vecinătatea promovează atât rubarbărul, un produs local prin diverse rețete consecrate sau inovative dar organizează și ture cu bicicletele, lecturi pentru copii și alte evenimente culturale.

Fabrica de teracotă Mediaș
În arhiva fabricii este adunată o colecție amplă de cahle și mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu. De aceea Fabrica de Teracotă Mediaș a reușit să producă astăzi aceleași cahle pictate, folosind cuptoarele vechi, rețeta originală de amestecuri de pământ, același număr de manufacturieri și aceeași tehnologie de glazurare și pictare manuală. Ba mai mult, dacă aveți un model de cahlă de la o sobă veche pe care vă doriți să o reproduceți, puteți să mergeți la Fabrica de Teracotă, deoarece ei reușesc să facă minuni!

Vila Klaus
Vila Klaus a fost construită la începutul secolului XX, pentru conducerea uzinei de atunci, servind de asemenea drept casă de relaxare și de vânătoare. Fosta uzină avea domenii foarte mari, zona muntoasă din împrejurimi aparţinea de ea şi avea multe cantoane, iar vila era probabil şi un centru de administrare pentru conducerea sectorului silvic al uzinei.
Nicolae şi Elena Ceauşescu ar fi trecut pragul vilei
Se pare că şi Nicolae şi Elena Ceauşescu ar fi trecut pragul vilei. Astăzi este tabără de vară pentru copii. A fost abandonată timp de 10 ani, dar a fost redeschisă în 2019 cu ocazia filmării unei emisiuni TV.

Castrul militar de la Drobeta
Castrul are o formă dreptunghiulară. S-au descoperit aici drumuri pavate, un comandament, un amfiteatru militar care se află portretizat și pe Columna lui Traian, therme, magazii de arme (armamentarium) și o capelă. Ba chiar aici au existat mai multe temple și se spune că era unul din puținele locuri din Dacia unde soldații au practicat cultul de mistere prin care era venerat Jupiter Dolichenus, un zeu născut dintr-o divinitate greco-romană și alta de origine orientală.
Este clar că aici exista o puternică viaţă economică generată de veteranii legiunii care au venit să se așeze cu familiile lor, cu negustori, zidari, cioplitori de piatră sau olari. În 126 împăratul Hadrian i-a conferit Drobetei rangul de municipium, iar Septimius Severus (193-211) rangul de colonia, pe când avea o suprafață de aproape 60 ha şi o populaţie de 40.000 de locuitori.