
Bornele nevăzute
de pe
Via Transilvanica
autor vlad eftenie
Preambul
Misiunea primei monografii digitale a fost aceea de a afla bornele nevăzute ale drumului care uneşte cele două capete ale ţării, a acelor repere care trezesc emoţii, care pot marca pozitiv experienţa călătoriei, dincolo de ceea ce se vede, dincolo de nevoile imediate. Latura emoţională a fiecărei experienţe în sine este aceea care naşte amintiri, care deschide întrebările cu sens, care determină o transformare interioară. Iar Via Transilvanica, mai mult decât locurile pe care le conectează, poate avea un rol esenţial în trezirea şi descoperirea de sine a fiecăruia.
Ca “Director de imagine” am avut onorabila misiune de a încerca să aflu şi să comunic prin fotografii cât mai expresive aceasta latură sensibilă a călătoriei.
De ce Via Transilvanica
Şi iată că momentul a sosit şi, alături de Cronicarii Digitali, am pornit în ceea ce este cu siguranţa doar o primă incursiune, de recunoaştere, dintr-o lungă viitoare serie de acţiuni de explorare care vor urma.
Ce este Via Transilvanica?
Mai mult decat invitaâia la “slow-travel”, la pas, ca experienţă peronală asumată, ViaT presară praf magic pe acolo pe unde trece, trezind comunităţile la realitatea valorilor pe care le poartă şi invitându-le să le preţuiască şi să le împărtăşească.
Începutul. Putna
Lumina de dimineaţă este fantastică aici, scaldă pereţii cu detalii gotice ai bisericii, toaca imprimă ritmuri repetitive absolut fascinante. Părintele Victorin, profund, înţelept şi foarte glumeţ, este un prieten al tinerilor, le inţelege perfect trăirile şi are doar pilde şi vorbe de duh ancorate în lumea reală. El ne-a invitat să facem o poză de grup, în timp ce noi ezitam, să nu deranjăm. Da, mâncarea are un gust de neuitat la mănăstire. Cu răbdare şi ascultare afli bucuria de a fi acolo, de a te hrăni cu energie bună înainte să începi să numeri paşii pe ViaT.

Bucovina si peisajele de vis
Moldoviţa oferă câteva repere culturale excepţionale: mocăniţa, muzeul ouălor încondeiate de Lucia Condrea sau casa scriitorului Casian. Am ales experienţa mocăniţei, dat fiind pasiunea pentru trenuri, având şansa acum de a studia îndeaproape modul de pregatire a micii locomotive pentru un nou drum, în depou. Mă mândresc cu faptul ca am fost stropit uşor cu apă fierbinte cu cenuşă din cazan, apropiindu-mă poate prea mult de locomotivă. Am păstrat urmele ca pe o mărturie dragă. Fumul de cărbune, pufăiturile, strigăturile bărbaţilor care conduc şi întreţin maşina, şefa de gară extrem de simpatică, micii înfulecaţi rapid în bufetul gării, ascultând CC Catch, totul a rămas intens în memorie.
Ceea ce trebuia sa fie un popas pentru o masă revigorantă, s-a transformat într-o nouă sursă pentru experienţe intense. Casa cu oameni gospodari, huţuli, care ţin vie tradiţia locală, ne-a întâmpinat călduros. Mezina familiei, timida si fotogenica, s-a ataşat imediat de noi şi a pus toate întrebările din lume, ne-am împrietenit imediat. Pisicile jucăuşe au căzut cu tronc tuturor, cocoşii au fost vedete. Voia bună, zâmbetul, plăcerea şi răbdarea cu care gazdele ne-au împărtăşit secretele culinare ale bucatelor minunate cu care ne-am delectat, sunt o oglindă a modului în care iubesc ceea ce fac. Am văzut cum se fac untul şi caşcavalul. Drumeţia pe deal, la mulsul vacilor, a oferit o nouă ocazie pentru a admira peisaje extraordinare, în lumina apusului blând, aurit.
Te încarci cu o energie bună în ţinutul huţulilor, “combustibil” esenţial pentru drumul lung care urmează. Acesta continuă spre Vatra Moldoviţei. Am fost încântat să revăd Sadova, Palma, traseul oferă locuri pentru fotografii memorabile.
Popasuri pentru călătorul neobosit
Cu ajutorul cailor putere ajungem la Vatra Dornei, în drum spre Lunca Ilvei. Ştampila se ia în Vatra de la receptia hotelului de lângă gară, cu zâmbet. Oraşelul vacanţelor atâtor familii de bunici de altădată e o mărturie neatinsă a spiritului anilor 60’-70’, parcul central însă pare ca nu are margini, poţi petrece aici câteva ore bune, la umbră.
La Lunca ne putem aşterne în carnetul călătorului poate cea mai grafică ştampilă ViaT. Tot de aici intrăm în continuare în Ţinutul de Sus.
Ţinutul de Sus
Tragi aer adânc în piept la kilometrul zero al ViaT, aşa parfum de fân cosit nu mai găseşti curând. Privirea face roată jur-împrejur, dealurile fumegă după ploaie, temperatura scăzuta te trezeşte. Popas cu oameni faini şi regăsire a puterilor, de aici înainte, călătorul urmează un traseu care şerpuieşte vioi până la Sovata, dar numai după ce se încântă cu acordurile instrumentelor muzicale de la Reghin.

Terra Siculorum – Ţinutul secuilor
Silueta statuii lui Isus, construită din profile metalice cu finisaj din inox-crom, pe un vârf de deal, rămâne încă un mister, cu siguranţă timpul va decanta calitatea de reper a acestei prezenţe insolite. Este totuşi un punct interesant de studiat pe traseu. Spiritul de copil şi zâmbetul revin imediat la Mini Transilvanya Museum, aici putem găsi machetele tuturor bisericilor fortificate şi castelelor din Transilvania, o foarte utilă lecţie de istorie. Ansamblul este foarte bine realizat şi invocă învăţarea prin joc. Alături, o colecţie impresionantă de porţi de lemn autentice te poartă înapoi în timp şi sunt mărturie a meşteşugului unor vremuri apuse.
Nu voi uita magazinul Cumsecade(.ro) cu de toate de la Odorheiul Secuiesc. De la ceaiuri, trecând prin brânzeturi, mezeluri, sucuri, siropuri, esenţe, palinci şi multe alte produse gustoase, aici totul este natural, din zonă, obţinut cu resurse locale. Arhitectura clasică a oraşului este impresionantă, piaţa centrală este delimitată de fronturi continue cu personalitate, clădirile sunt bine întreţinute, este o plăcere să iei oraşul la pas. Clădirea primăriei are spaţii interioare impresionant decorate. Intervenţiile anilor ’70-’80 nu arată că edilii vremii au înteles prea bine aceste puncte forte. Privesc oamenii cu interes, parcă arată altfel decît cei de până acum, umblă mai drept. Sau sunt doar impresii subiective.
La Mujna aflăm ultima bornă a zonei Harghita şi ne pregătim pentru o nouă drumeţie, la pas, spre Archita, moment în care vom fi păşit deja pe teritoriul Terra Saxonum.

Terra Saxonum – zona saşilor destoinici şi a bisericilor fortificate
Am lăsat în urma copacii, panta descendentă a început sa se amplifice, pe lânga lanuri de grâu unduioare, din dreapta o perdea gri de nori de ploaie anunţa apropierea cu tunete înfundate, dar puternice. Am întâmpinat ploaia cu seninatate, am mărit pasul, Archita se vedea în vale şi se apropia destul de repede.
Din turlă sau sus, de pe deal, capeţi mereu adevarata dimensiune a zării şi a locului în care te afli. Biserica fortificată observată de sus, a devenit adăpost pe timp de ploaie. Vizita a fost scurtă şi intensă. Ghidul nostru, o doamnă aprigă, înarmată cu o umbrela cu vârf ascuţit, “a dat milităria jos din pod”, cu umor, şi ne-a spus povestea locului. După un popas pentru reînnoit puterile, am pornit iaraşi la pas, spre pădure, însoţindu-l pe Ghiţă şi pe căţeii lui vioi la adunat de trufe. O nouă experienţă memorabilă.
Spre seară am ajuns la Saschiz.
În Saschiz mai e ceva important, cel puţin la fel de valoros precum clădirile monument istoric. Este Anca, de la Casa de pe Deal. Din momentul în care intri în curte, în care o afli, în care îi vezi privirea, esti îmbrăţişat cu totul de o grijă sinceră, toată oboseala şi lipsurile adunate până atunci parcă rămân afară, la poartă. Oameni buni au aici grija de alţi oameni buni, de căţei bătrâni şi de pisici, afli o masă excepţională şi odihna mult dorită. Şi este zâmbetul şi energia cu ochii cei mai albaştri ai Ancăi şi care îţi rămân de atunci în amintire, ca exemplu de bunătate şi spirit întreprinzător. Mi-am dat seama apoi că ei nu i-am făcut nicio poză, nu o poţi opri să stea. Dar timpul petrecut acolo este de neuitat, până la următoarea vizită, iar asta contează cel mai mult.
Sighişoara, Criţ, Cloaşterf
Îmi pare bine ca am facut popas la Mediaş, în sfârşit, mai pe îndelete. Arhitectura cu influenţe clasice şi art-nouveau este bine întreţinută şi restaurată, parcul din piaţa centrală zumzăie şi reprezintă un popas obligatoriu. Oraşul este întins în lung şi în lat, turla bisericii cu orga marchează centrul simbolic şi te ajută sa te orientezi. Fabrica de ceramică sau sticlăria conferă indetitate şi sunt popasuri obligatorii, odată ajunşi aici.
Drumul prin pădure până la Bazna a fost o plăcere, trunchiurile subţiri şi dese ale copacilor filtrează lumina soarelui în fuioare aurii. Timpul s-a scurs cu repeziciune, am avut spor la mers. Ştampila din Bazna, pe langa sarea, vinul şi porcul de marcă, este foarte simpatică, obligatorie în carnetul călătorului. Şi aici am aflat loc de odihnă şi de ospăţ greu de uitat vreodată.

Valea Mureşului – de la Copşa Mică, spre Orăştie
Din fericire, Copşa Mică pare astăzi curată, natura pare ca s-a regenerat, lent, dar sigur. Mai puţin atrăgător, scheletul fostei industrii, cu turnurile de răcire, un gigant astăzi tăcut, marchează încă puternic peisajul, definind un reper vizibil chiar şi de la mare distanţă.
Blajul şi Alba Iulia sunt popasuri simbolice obligatorii pentru călătorul ViaT.
Terra Daco-romana – ţinutul aşezărilor dacice
Am simţit cu adevarat o vibraţie diferită a aerului, în aceste locuri. Fie e pură autosugestie, lăsându-mă impresionat de puterea simbolurilor, fie pur şi simplu aici chiar e o anumită energie esenţială. Dealurile ascund trasee sinuoase, pe lânga cursuri de ape, se spune că sunt multe locuri secrete, culoare de comunicare, legende. Mi se pare esenţial faptul că ViaT conectează toate aceste obiective, zona conţine valori pe care cu totii ar trebui să le cunoaştem, cel puţin, mai bine.
Cerna, ultima etapă
Aflăm popas la Gărâna, aici temperatura este mereu mai scăzută cu 15 grade decât cea din locul din care vii. Ecourile de jazz plutesc în aer chiar şi când e linişte, aer foarte bun şi tare, de altfel. Cronicarii Digitali au fost martorii ceremoniei de încheiere a amplasării bornelor şi elementelor de orientare de pe acest sector al ViaT, ocazie cu care am întâlnit oameni minunaţi, care inspiră, am regăsit bravii voluntari. Deşi obositi, au mereu zambetul pe buze, cunosc prea bine încărcătura misiunii lor şi asta îi face fericiţi. Pasiunea, ştim prea bine, te ajută să nu resimţi oboseala.
Cred că aici există o simetrie cu ţinutul Bucovinei. Valea Cernei este pe de-a întregul o carte poştala în sine. Păduri dese, lacuri ascunse, drumuri şerpuitoare, coline falnice, costişe blânde, câpiţe de fân, toate îmi inspiră un basm adevărat pe care îl parcurg cu un zâmbet imposibil de şters de pe chip. Mă aştept ca Sfânta Vineri să apară pe potecă şi să îi dau bineţe.
La Drobeta, penultima bornă are sculptat coroana Regelui Carol I, care a debarcat aici la sosirea în ţară. Îmi place să ajung la Drobeta, o caut cu orice ocazie, poate datorită cursului Dunării care îmi oferă loc suficient de deschis pentru a privi departe. Şi totuşi acum este foarte cald. Ne îndreptăm spre ultima bornă.
Piciorul podului lui Apolodor – ultima bornă
Epilog
De aici predau legătura cronicarului Greta Goran, ea ne va povesti experienţa ViaT din perspectiva rolului de “Storyteller” pe care l-a avut în această călătorie.
“Bornele nevăzute de pe Via Transilvanica” este un proiect care îşi propune să realizeze o primă monografie digitală, în cadrul campaniei #ZiDeRomania, iniţiată de Cronicari Digitali şi sprijinită de Raiffeisen Bank Romania
*Poți citi articolul lui Vlad Eftenie si aici