Heritage
Trip
VIAȚA DOMESTICĂ A CAILOR SĂLBATICI DIN PĂDUREA LETEA
Dacă știm cine e destinatarul tablourilor digitale din Deltă (voi), atunci cine sunt Cronicarii din Heritage Trip Sulina? Numărând 14 participanți, echipa cu numărul 4 a fost la fel de diversă precum priveliștile amețitoare care s-au derulat prin fața lor. La categoria instagrammeri și bloggeri îi avem pe Radu Niță, Christina One, Bogdan Buzuleac, Lucian Florescu și Mădălina Ștefan, iar la media intră Diana Popescu de la Digicult și Alexandru Vlădescu de la Realitatea. Urmează experții: Raluca și Sergiu Iosipescu de la Institutul Național al Patrimoniului, precum și Alina Codreanu, de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Și nu în ultimul rând, echipa Zaga Brand, agenția de comunicare care a pus la cale întreaga campanie. De data aceasta, a fost rândul Silviei Teodorescu și al Dinei Dănilă să intre în „bocancii” gazdelor, alături de exploratorii din online.
facem cunoștință cu cel mai estic oraș
Vopsite într-o nuanță specifică care ține la distanță țânțarii, casele rușilor lipoveni nu au fost singura atracție a satului în care s-a născut marele sportiv Ivan Pațaichin. Atât biserica din centrul localității, cât și Muzeul Lotcii organizat de olimpicul român au ținut „în priză” gașca de cronicari. După alte escapade line pe gârle naturale și canale care își schimbă înfățișarea cu fiecare adiere de vânt, intrăm în portul Sulina pe înserat. Ghidați de lumințele roșii care marchează malul drept, și de cele verzi, pe malul stâng, facem cunoștință cu cel mai estic oraș al Uniunii Europene și abia așteptăm să descifrăm legenda Europolisului lui Jean Bart.
caii sălbatici fără de care Delta nu ar mai fi la fel
Pe stepele de lângă pădure, pline cu vegetație specifică, am întâlnit caii sălbatici fără de care Delta nu ar mai fi la fel. Sfioși și totodată impunători, caii Deltei au fost odată ai localnicilor și îi mai ajută încă la treburi grele, pentru ca apoi să își continue nestingheriți viața în sălbăticie. Nestingheriți ne-am reluat și noi expediția în căutatea faunei deltaice, prin Golful Musura. Colonii întregi de pelicani creți, lebede, lișițe și rațe sălbatice se pregăteau de apus, așa că ne-am indreptat către Farul Nou al Sulinei, chiar la granița dintre Dunăre și Marea Neagră. La 17:50 am avut întâlnire cu asfințintul, când cele mai frumoase culori au înghițit marea și cerul.
Selina ori Selene?
vremurile de glorie
O altă amintire a vremurilor de glorie a orașului sunt bisericile vechi, de diverse confesiuni, dar și Farul Vechi devenit muzeu. Palatul Comisiei Europene a fost odată fala Sulinei, iar regii Carol I și Ferdinand erau primiți cu onor în Sala de Consiliu. Acum are porțile închise pentru vizitatori, și a devenit sediu al Administrației Fluviale a Dunării de Jos. Vizităm o altă clădire emblematică a orașului și descoperim alte povești cu iz regal. La Castelul de Apă, uzina de alimentare ce face parte din patrimoniul industrial, legendele aduc aminte de regina Wilhemina a Olandei sau de fiica sa, Juliana, care au contribuit financiar la dezvoltarea Sulinei. Cea mai înaltă clădire din oraș rămâne și ea mărturie a vremurilor de demult, încadrată de natura nestăvilită care își face loc prin cotloane neașteptate.
La final de Heritage Trip, am plecat cu amintiri pe care le-am postat sârguincioși pe rețele sociale. Dar mai presus de fotografii, cifre și superlative ne rămâne mereu Delta Dunării.