Cronicari digitali
xcds

Heritage Instameet
Călătorie prin istorie

  • autor: GRETA GORAN
mai mult

Mergi cu noi la Buzău?


Când sună telefonul de la Cronicari Digitali știi că urmează ceva fabulos. E ca și cum ți se oferă pastila roșie din Matrix, că tot urmează să apară filmul. După Via Transilvanica, ce mai poți să vezi și să faci în țară și să îți placă? Ohh, dar poate acum mă sună să facem țara de la Vest la Est, să alergăm cu lupii prin pădure, să prindem pești cu mâinile goale în Deltă, să ce?
– Mergi cu noi la Buzău?
– …
– Râmnicu Sărat și Buzău, un weekend.
– Ca să ce?!
Am zis să încep așa articolul pentru că îmi imaginez că asta a fost și reacția voastră când ați văzut pe Facebook eventul Heritage Instameet Buzău. CA SĂ CE? Am mers, cum să spui nu pilulei roșii, și pe cuvânt dacă nu a fost Matrix reloaded: o călătorie prin istorie aproape ireală.

Bine te-am găsit, Râmnicu Sărat!


Ziua 1 a început cu Râmnicu Sărat, (știu, da, Râmnicu Sărat) pe care credeam că-l facem în 2 ore și am mai fi stat sincer încă 2 zile. De fapt, până la Râmnic, ne-am oprit rapid în Săhăteni, unde pe margine de drum este un conac din 1930, al boierului Hariton, cunoscut pentru acțiunile lui de CSR – adică îi ajuta și adăpostea pe nevoiași și de care sătenii își amintesc cu mândrie și blândețe. Ne-am mutat apoi în Stâlpu, la conacul Dr. G. Angelescu, cel care i-a fost soț Virginiei Monteoru, fiica petrolistului Grigore C. Monteoru, moştenitoarea unei mari averi. Conacul din Stâlpu s-a păstrat mult mai bine decât cel din Săhăteni 🙁 și dacă aveți drum, intrați un pic în curtea lui și trageți-vă sufletul în fața conacului din secolul al XIX-lea.

Următoarea oprire: Ansamblul Brâncovenesc de la Râmnicu Sărat, care cuprinde o mănăstire și o curte administrativă începute în vremea lui Constantin Brâncoveanu (da, acel Constantin Brâncoveanu), dar finalizate în timp, după mai multe secole. Nu trebuie să fii foarte religios, dar în curte acolo, ascultând poveștile despre cum construcția a început în 1691 de unchiul lui Brâncoveanu, velspătarul Mihail Cantacuzino (dregătorul care purta la ceremonii sabia și buzduganul domnului și care era numit comandant suprem al armatei țării în lipsa domnului), simți că îți bate inima un pic mai tare. De fapt, nici nu cred că e vorba despre partea religioasă, cât de o călătorie în istorie, altfel decât am învățat-o noi în școală. Iar poveștile nu sunt spuse de vreun ghid scorțos, ci chiar de Alexandru Măciucă, administratorul ansamblului care este nepotul lui Octavian Moşescu, o legendă a zonei, a țării, a istoriei, despre care povestim mai jos; încă nu am ajuns cu mașina timpului la el, pentru că ea ne duce într-un loc greu, mult prea greu de dus pentru noi, la Închisoarea din Rm. Sărat, numită și “Închisoarea Tăcerii”.

temniţele cele mai de temut


Cocoțați pe gard, nu știm dacă să plângem sau să urlăm sau amândouă. Poveștile – care de obicei e un cuvânt dulce și frumos, “poveștile” sunt înfiorătoare și imaginația noastră vrea să se blocheze, să nu vizualizeze. Aici a fost una dintre temniţele cele mai de temut ale perioadei comuniste, unde a murit liderul ţărănist Ion Mihalache şi a fost închis Corneliu Coposu, condusă de torţionarul Alexandru Vişinescu între 1952 şi 1963. Izolarea, înfometarea, frigul şi tortura psihică erau metodele de-a reduce la tăcere pe toți cei care aveau curaj să-și folosească vocea. Citiți despre înainte să mergeți, chiar dacă nu o veți putea vizita, se poate vedea de afară. Dar citiți. Poveștile sunt înfiorătoare, însă nu trebuie să uităm. Dacă atâția oameni nevinovați au putut suferi inuman de mult și noi putem să le știm relatările, poveștile și să nu uităm cine au fost și, până la urmă, cine am fost și cine suntem azi.

Gara Veche – construită de Anghel Saligny


Gata, mergem un pic spre lumină, la Gara Veche – construită de Anghel Saligny official 🙂 și cea Nouă. Și când zic lumină, nu cumva să ratați Gara Nouă, monument istoric cu o arhitectură în stil Italian. Pe vremuri era cea mai frumoasă carte de vizită a oraşului. Negustori cu vată pe băţ şi halviţă, doamne cu pălării frumos colorate şi boruri largi, domni în frac cu cravate colorate sau papioane străbăteau vioi aleile pavate ale gării. Mai trecem cu mașina timpului pe la Palatul Administrativ și de Justiție – o bijuterie arhitectonică, Vila „Lupescu” (Palatul Fiscal), unde a locuit pentru două zile Carol I, Sinagoga construită în 1855, cu 16 ferestre cu lanțuri care dau lumină sălii de rugăciune.

Încheiem ziua din Râmnicu Sărat la Casa Octavian Moșescu, o minunăție în care ai senzația că lumea a început aici, cu o grădină în care, dacă ai fi religios, ai crede sigur că Adam și Eva aici au început joaca de-a omenirea :). Octavian Moşescu, primarul Balcicului, s-a născut fix la 100 de ani după construcţia casei, în posesia căreia a intrat în anul 1920, fiind probabil a patra – a cincea generaţie de proprietari, cel care a construit-o, fiind, stră-străbunicul său. Octavian Moșescu a locuit efectiv în această casă după anul 1940, după ce Balcicul, oraşul în care se instalase şi în care îşi construise o casă cu vedere la mare şi o familie minunată, a reintrat în proprietatea Bulgariei. Casa de la Râmnicu Sărat i-a oferit o salvare în clipele de tristețe când, împreună cu Penca (soţia sa, de origine bulgară) şi cu Balcica (fiica sa) a fost constrâns să părăsească Balcicul. În prezent, chiar nepotul acestuia, Alexandru Măciucă, locuiește aici și păstrează fiecare frântură de istorie vie în casa-muzeu.

Bine te-am găsit, Buzău!


Ziua doi, după o noapte în care nu ai cum să nu visezi că iei masa cu Constantin Brâncoveanu, că îi alini rănile lui Coposu sau că bei un pahar de vin cu Brâncuși, care e obosit și are cearcăne, iar a stat toată noaptea în atelier. Buzăul e și mai ofertant. De fapt, nu e. Nu există termen de comparație, nu poți să compari două minuni și să zici că una e mai minune decât alta.

vârful turnului Primăriei


Începem ziua la înălțime, având un view superb al orașului, chiar din vârful turnului Primăriei (fie vorba între noi, după câteva sute de scări urcate – parcă nu se mai terminau, dar a meritat), apoi poposim mai mult în Cimitirul Dumbrava, care este practic un muzeu cu importante monumente funerare. Cu adevărat impresionant este cel realizat de Constantin Brâncuși, „Rugăciune”, amplasat aici în anul 1906. Cum, cum, cuuuum? Eliza Stănescu și-a pierdut marea ei iubire, soțul Petre Stănescu, care a murit la doar 5 luni de la căsătorie. Femeia s-a dus la Paris după Brâncuși și l-a rugat să îi facă un monument în amintirea celui pe care l-a adorat nebunește. După câțiva ani, Brâncuși i-a adus opera: o femeie în genunchi, fără o mână, copie care se află și acum în cimitir, la fel ca și bustul soțului, realizat tot de Brâncuși, din poze cu acesta și avându-l ca model pe fratele lui Petre.

Cel mai important moment al zilei este însă Heritage Instameet Buzău. Prima oprire- Palatul de Justiție, în prezent sediul Tribunalului Buzău, în curtea căruia se află și o fântână neoromânească. Palatul este construit în stil neoromânesc între anii 1909 – 1912, după planurile arhitectului râmnicean Petre Antonescu. Tot în județul Buzău se consemnează și înființarea unei judecătorii pe 15 august 1831, cu atribuții de cercetare de primă instanță și în 1853 primește titulatura de Tribunalul Județului Buzău. Mai fascinant decât ce vedem sunt zecile de oameni din Buzău curioși, mirați, mândri și emoționați să afle istoria așa cum e greu s-o citești din manualele groase de istorie și e greu, sincer, s-o povestim și noi aici. Trebuie să mergeți!

Clădire emblemă


Ne mutăm la Primărie, oh, vai! Clădire emblemă a oraşului Buzău, Palatul Comunal a fost construit între anii 1899 şi 1903 și era cea mai impunătoare construcţie comunală din Regat. Se și înțelege de ce. Nicolae Iorga (da, acel NICOLAE IORGA) afirma, în 1902, cu prilejul unei vizite la Buzău, că va fi, neîndoielnic, cea mai frumoasă primărie din ţară şi o podoabă de mare preţ pentru Buzău. Ne e greu să plecăm din sălile Palatului, am depășit cu mult timpul aici, dar poveștile curg dantelat în capul nostru și nu mai știm, aici înăuntru, dacă ieșim din Primărie în 2021. Megem apoi la Fosta Uzina Electrica, de lângă pădurea Crâng – un ansamblu industrial de referință al orașului care datează din 1928. Tot scriu aici anii ăștia și deja mi se pare normal. Dar cred că trecem un pic prea repede peste datele astea fantastic de demult și fantastic de încărcate de istorie. Respirăm un pic, ne scuturăm, da, suntem tot în 2021, dar retrăim istorie și nu știu ce sentiment mai puternic există pe lume. Aflăm că Societatea Comunală de Electricitate S.A. Buzău a fost înfiinţată în 1925 pentru producerea şi distribuirea energiei electrice pentru instituţii publice şi particularii din oraşul Buzău și înfiinţarea de tramvaie electrice. În 1935, din totalul de 91 km de străzi ai Buzăului de atunci, 61 km erau iluminați electric.

Monteru


Ultimul obiectiv pe listă: Vila Albatros, parte din Complexul Palatului Marghiloman, construit la finalul secolului al XIX-lea după planurile lui Paul Gottreau, cunoscut arhitect francez (ex. clădirea CEC din București). După moartea lui Alexandru Marghiloman, survenită în anul 1925 la vârsta de 71 de ani, conacul a fost abandonat, devenind cu timpul o ruină fascinantă. Începe petrecerea și ciocnim un pahar de vin, deși nu știu dacă e indicat. Suntem deja în altă lume, nu mai scoatem telefoanele nici măcar pentru poze, am ajuns în paginile istoriei și paharul de vin ni se pare acum ciudat, de ce nu vine într-un pocal, dintr-un butoi și unde, unde ne e trăsura să ne ducă acasă, să mai visăm iar la noapte cum râdem cu Nicolae Iorga pe scările Palatului azi Primărie, că sigur a fost un tip și amuzant, că așa sunt toți oamenii deștepți.

A treia zi ne pornim către casele noastre, la fel, puțin nelalocul nostru în mașini, că parcă un tren sau o trăsură erau mai potrivite pentru ceea ce trăiam cu adevărat. Nu înainte să mai facem două opriri, la Sărata Monteru pentru Conacul Monteoru și Capela Monteoru (stai, ce tocmai am văzut?) unde lăsăm fotografiile să vorbească, noi nu mai avem cuvinte. Mâncăm mere în curtea Mănăstirii fortificate Bradu, care este spectaculoasă și datorită zidurilor sale puternice și înalte, și datorită turnurilor robuste pe colțuri. De la Bradu a plecat Mihai Viteazu pe Valea Buzăului, câștigând ulterior bătălia de la Șelimbăr și realizând unirea Țării Românești cu Transilvania și apoi cu Moldova. Domnitorul Constantin Brâncoveanu a locuit și el aici împreună cu familia în mai multe rânduri, pe la 1703, 1708 și 1711, când era căutat de turci. Din porunca lui, pe latura de vest a incintei fortificate s-a construit Casa Domnească. Ah, și aici la Mănăstire au fost filmate scene filmul premiat “Aferim”.

poate mai sună Cronicari Digitali!


Ajungem la casele noastre, au trecut deja câteva zile, dar tot undeva de mult mă simt blocată. Nu blocată. Norocoasă e cuvântul. Norocoasă. Și sper că și voi, citind acest articol, care nu redă nici măcar pe jumătate din felul în care puteți ajunge cu mașina timpului în locurile astea. Închei articolul și tot verific telefonul, poate mai sună Cronicari Digitali, să vedem unde ne poartă istoria data viitoare. Pe curând!
Articol următor