Cronicari digitali
xcds

Heritage Instameet Arhitectural

Centrul Bucureștiului a fost marți, 17 iulie 2018, zona zero a creativității vizuale pentru instagrammeri! Trei clădiri emblematice din Capitală, Palatul CEC, Casa Monteoru și Casa de Târgoveț, și-au deschis porțile în cadrul unui #HeritageInstameet inedit, ce leagă prezentul de trecut.

Evenimentul a inaugurat campania „Cronicari digitali” care își propune să șteargă decalajul de comunicare dintre generații prin traducerea reperelor culturale în limbajul adecvat tinerilor pasionați de lumea digitală. Proiectul dezvoltat de Zaga Brand este susținut de Institutul Național al Patrimoniului.

Ambasadori ai proiectului, și-au adăugat propria viziune asupra obiectivelor pe care au fost invitați să le descopere în exclusivitate. 120 de instagrammeri și bloggeri din București au parcurs kilometri pentru a lua contact cu cele trei obiective și au ascultat poveștile lor, spuse de experți în arhitectură, istorie și patrimoniu.

Au plecat de pe Calea Șerban Vodă 33, de la Casa de Târgoveț, în pas de plimbare, însoțiți de ghizi, și au descoperit comorile Bucureștiului, până la finalul turului, pe Calea Victoriei 115, la Casa Monteoru, unde a avut loc și lansare campaniei, printr-un Heritage Party inedit.

LETOPISEȚUL PRIMULUI HERITAGE INSTAMEET #CRONICARIDIGITALI


Ora 22:30, 17 iulie 2018. Luminițe agățate în copaci dansează zglobiu pe mesele pe care stau cocktailuri de vară și tarte cu zmeură. În aer, o muzică antrenantă întreține zumzetul subtil. 150 de oameni discută pasionați despre fațade decorative și mozaicuri de marmură. Nu este o întâlnire a unor arhitecți, undeva pe o terasă cool din Berlin, așa cum ai crede. E o petrecere cu și despre instagrammeri, în mijlocul Bucureștiului, în grădina uitată și regăsită a Casei Monteoru.

În acest decor de basm s-a încheiat primul Heritage InstaMeet din București – evenimentul un pic altfel de lansare a campaniei Cronicari Digitali. Am pornit la drum exact cum ne-am propus: punând față în față experți și voluntari tobă de patrimoniu, cu tineri pasionați de digital și dornici să fotografieze comorile neașteptate ale Bucureștiului. O ocazie unică pentru instagrammeri să viziteze trei clădiri-simbol ale Capitalei, însoțiți de oameni care le cunosc poveștile.

pexels-photo-257699

La plimbare prin București


Tururile ghidate s-au pus în mișcare în jurul orei 17:00, de la Casa de Târgoveț de pe Calea Șerban Vodă 33. Acolo, cei prezenți au avut prilejul să inspecteze una dintre cele mai vechi locuințe din București, o clădire cu pereți albi ce mai poartă încă amprenta trecutului fanariot al Capitalei. Tot în clădirea de secol XVIII au primit brățările de identificare și i-au întâlnit pentru prima dată pe experții INP și voluntarii asociației ARCHE´, care le-au fost ghizi pentru o zi. Stația intermediară: Palatul CEC, cu destinație finală grădina Casei Monteoru.
În primul tur, am făcut cunoștință cu balcoanele din cartierul Flămânda și cu desenele ghidușe ale Margaretei Pâslaru, care veghează scările înguste ce urcă discret către dealul Mitropoliei. Nu s-a făcut deloc economie la explicații, astfel încât plimbarea până la Palatul CEC s-a transformat într-o lecție vie de istorie. Opririle dese s-au materializat în sute de fotografii inspirate, iar informațiile ghizilor au fost gustate la maxim de cei care pozau orice pisică sau colț colorat de pe traseu. „E foarte interesant turul, mult mai detaliat decât mă așteptam”, îi șoptea Anca, o instagrammeriță de maxim 20 de ani, unui coleg abia întâlnit pe drum.

Palatul CEC, bijuteria traseului


După ce am fotografiat fugitiv vreo 10 biserici, despre care am aflat că odinioară aveau neapărat un han atașat, și clădiri pline de istorie, am ajuns în sfârșit la clădirea impozantă în stil eclectic care tronează pe Calea Victoriei. Acolo, privirea îți rămâne involuntar lipită de amalgamul de elemente și decorațiuni ce amintesc de stilul arhitectural franțuzesc. Însă exteriorul impresionant al Palatului CEC pălește față de opulența din interior.
După ce am trecut de înregistrarea obligatorie de la intrare, s-a auzit un cor de exclamații. Primii 25 de oameni au intrat pentru prima dată în bijuteria de la 1900, construită de arhitectul francez Paul Gottereau, și nu și-au putut ascunde încântarea. Nu mai știai ce să privești sau să fotografiezi mai întâi – candelabrele aduse de la Viena, podelele cu mozaicuri complicate, scările impresionante sau frumoasa Sală de Consiliu care și-a păstrat până astăzi menirea. „Nici Putin nu are așa ceva la el acasă”, a exclamat cineva din grup.
Cât despre ceilalți colegi de tur, ei bine, toți au profitat cum au știut mai bine de șansa unică de a fi în palat. Selfie-uri, ședințe foto impromptu, căutarea din genunchi a unghiului perfect pentru poze.
Desfătarea a continuat în curtea Palatului CEC, unde printre pufi colorați se găseau o bicicletă cu limonadă și multe delicii fine care îți lăsau gura apă. Gustări perfecte pentru a doua jumătate a traseului înaintea unei plimbări pline de farmec pe Calea Victoriei, până la Heritage Party-ul de la Casa Monteoru.

„Nu trebuie să reținem date sau nume. Ideea e să înțelegem”


Cu aceste cuvinte ne-a întâmpinat următorul ghid-voluntar, Alex, care ne-a purtat spre monumentele arhitecturale ce mărginesc cel mai vechi drum din Capitală, fostul Pod al Mogoșoaiei și actuala Cale a Victoriei. Instagrammerii au prins cu siguranță gustul vânătorii de bijuterii uitate.
Au plecat acasă știind ce sunt cariatidele și cu certitudinea că Bucureștiul este deosebit tocmai pentru că este un oraș eclectic, dezvoltat prin contopirea unică de stiluri și mode arhitecturale.
Au venit, au văzut, au înțeles.

Casa Monteoru, ultima noapte de InstaMeet, întâia noapte de competiție #CronicariDigitali


Ce am văzut la Casa Monteoru e greu de reprodus. Clădirea cunoscută de mulți doar la exterior, aflată în proprietate privată, păstrează un aer nostalgic. Interioarele decorate masiv amintesc de vremuri apuse, de baluri și domnițe din alte timpuri.
Strânși laolaltă în grădina casei Monteoru, noii cronicari digitali au făcut schimb de experiență. „Tu cum editezi pozele?”, „Ce aparat folosești?”, precum și nelipsitul „Câți followeri ai?” au fost teme comune în discuții.
Dar, mai important, participanții au primit noua misiune de a populariza patrimoniul cultural prin fotografii. Mai exact, s-a lansat și concursul foto #CronicariDigitali de pe Instagram, în cadrul căruia poza cea mai apreciată va câștiga un Heritage Trip personalizat.
La final de InstaMeet, s-a lăsat cu prieteni noi, cu followers în plus pe Instagram, cu tips & tricks despre cum poți fi mai vizibil pe rețele sociale, cu 3.659 de fotografii proaspete cu un București pe care nu mulți îl cunosc, dar și cu trei clădiri emblematice care te lasă fără cuvinte.
Am rămas cu un oraș regăsit prin obiectivul foto.
dgffgnsns
Articol anterior