
Gogoși ca
la Hațeg
by Andreea Jugănaru
Gogoși ca la Hațeg
Atunci când spui gogoși, te gândești la copilărie, la amintirile de alta data, la persoane dragi, rude și casa părintească sau casa bunicilor. Probabil că nu e casă sau familie în care să nu se fi făcut macar o data gogoși sau cel puțin clătite.
Aceste gogoși sunt poate cel mai memorabil desert pe care l-am gustat în drumurile mele parcurse pe Via Transilvanica alături de Cronicari Digitali. Călătoria pe Via Transilvanica mi-a deschis noi orizonturi m-a plimbat prin locuri despre care nu știam că există, m-a făcut să descopăr oameni fenomenali, să cunosc obiceiuri și tradiții de sute de ani care încă se mențin și astăzi.
Rolul meu în această călătorie minunată a fost să cercetez gastronomia locală cu toate ingredientele și rețetele transmise din generații în generații până în ziua de astăzi.
Ne cazasem de o zi la Pensiunea Casa Cânda din Sălașu de Sus și urma să parcurgem mai multe drumeții în Hațeg. Seara, când ne-am întors la cazare, doamnele de la bucătărie ne-au așteptat cu un platou imens cu gogoși. Poate să fi fost și foamea, poate să fi fost și pofta care ne-a lovit din prima clipa, însă imaginea platoului cu gogoși cu siguranță ne-a trimis pe toți în copilărie.
Așadar, astăzi, vin către voi cu această minunată rețetă de gogoși, pe care am decis să le numesc Gogoși ca la Hațeg. Atunci când am primit rețeta, totul a început cu 1 kilogram de făină, fapt ce m-a făcut să înțeleg că nu-i de joacă atunci când faci gogoși! Și că gurile de hrănit sunt multe și flamande!
Gogoși ca la Hațeg
Odată întoarsă acasă, abia am așteptat să pregătesc și eu rețeta în bucătărie la mine astfel încât să o scriu astăzi aici și pentru voi. Doar că am scăzut cantitățile, căci la noi acasă nu sunt atâtea guri de hrănit și nici burți în care să încapă toate gogoșile care ar fi ieșit dintr-un kilogram de faina! Așadar, am scăzut cantitățile, fară să fac rabat de la calitate și gust!
Țin să precizez de pe acum că rețetă aceasta nu conține oua, fapt ce vi s-ar părea puțin ciudat. Daca înlocuiți laptele cu apa sau lapte vegetal, puteți chiar să faceți aceste gogoși și în post.
Pe blog mai puteți găsi și alte rețete de gogoși precum: gogoși cu ciocolată și zmeură, gogoși cu dovleac, gogoși la cuptor cu mere coapte, sau gogoși cu ciocolată la cuptor. Iar pe Instagram puteți găsi mai multe rețete și Story-uri drăguțe :).
500 g făină
300 ml lapte cald
25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
100 g zahăr
½ linguriță sare
Coaja rasă de la 1 lămâie
Zahăr vanilat și/sau esență de vanilie
Ulei pentru prăjit, 500 ml
Într-un vas încăpător cerneți făina. În laptele cald dizolvați drojdia proaspătă sau cea uscata, adaugați zaharul și amestecați până ce zaharul s-a topit. Turnați amestecul de lapte și drojdie peste făină, apoi adaugați sarea, coaja rasă de lămâie și zaharul vanilat sau esență de vanilie.
Frământați un aluat neted care nu se mai lipește de mâini. Veți vedea că aluatul este puțin mai vârtos pentru faptul că nu conține ouă și nici nu e așa galben, însă fiți fară grijă, va crește frumos! Puneți aluatul într-un vas și lăsați-l la dospit pentru o ora până își dublează volumul.
După o ora scoateți aluatul din vas, întindeți-l pe blatul de lucru foarte ușor presărat cu făină. Cu ajutorul sucitorului întindeți foaia de aluat cu grosimea de 1 cm. Cu ajutorul unui pahar decupați gogoșile. Resturile de aluat le puteți frământa din nou și puteți decupa din el alte gogoși sau le puteți lăsa așa și să le prăjiți ca atare.
Acoperiți gogoșile cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să dospească pentru 30 de minute. Între timp, într-o tigaie mare încingeți uleiul. În mod normal uleiul trebuie încălzit la 180 grade Celsius, însă dacă nu aveți termometru, puteți testa cu o bucățică de aluat.
Prăjiți gogoșile pe ambele părți, apoi scoateți-le pe hârtie absorbantă. Pudrați-le cu zahăr și serviți-le calde! Se păstrează la fel de pufoase și a doua zi! Și da, fac această gaură la mijloc! Aici rămâne să le umpleți voi cu ce dulceață doriți! Spor!