Cronicari digitali

Lichiul de Saschiz,
by doamna Daniela

Scroll

Ce mi-a plăcut cel mai mult din ce am mâncat pe Via Transilvanica


Am venit acasă cu multe rețete de pe Via Transilvanica. Ceea ce m-a făcut să realizez că poate arheolog culinar n-ar fi chiar o meserie rea. De care să mă apuc temeinic. Te plimbi, cunoști oameni cărora le testezi – a se citi halești – mâncarea, ce poate fi mai frumos? Vă confirm că frumos e, dar s-ar putea să nu fie chiar atât de simplu. Sunt momente în care nu poți tu duce cât de mult te pot hrăni ei. Am simțit-o atât de bine de-a lungul celor 1400 de kilometri, în cele zece zile în care am luat la pas, dar mai mult la mașină, traseul ăsta.

Într-o notă totuși ceva mai serioasă, povestea asta mi-a reactivat o mai veche suferință. Faptul că în România sunt enorm de multe rețete vechi, mâncăruri care ating perfecțiunea, care au fost îndelung testate, sunt ale noastre, sunt autentice, dar despre care încă știm atât de puțin. Toate câte mi-au fost împărtășite, vor fi urcate pe blogul meu. Însă până acolo, călătoria mea culinară pe Via face acum, aici, un scurt și necesar popas în Saschiz, locul în care am avut una dintre marile revelații gastronomice din ultimii ani, ceea ce în final s-a dovedit a fi cel mai bun lucru pe care l-am mâncat eu pe Via Transilvanica. Știu, pornesc pe un drum subiectiv. Și chiar este. Mai ales că subiectivitatea asta are în spate și o doză mare de afectivitate.

Lichiu, așa se numește el, e un desert profund rural, pe care sașii de la țară l-au păsatrat până în zilele noastre și care, paradoxal, deși a fost prima oară când am mâncat așa ceva, m-a dus cu viteza luminii direct în copilăria aia plină cu dulciuri a vieții mele. Lichiu e Crăciunul, Paștele și toate sărbătorile alea mari împreună cu ai tăi. Poate și de-aia a devenit preferatul meu din toate câte am mâncat pe Via Transilvanica. Un amestec de cozonac, budincă și plăcintă. Un desert, cum ar adăuga savant degustătorii profesioniști, cu note ușoare și delicate de cremă de zahăr ars.

concluzia fermă a doamnei Daniela


Am învățat să fac lichiu de la doamna Daniela, în bucătăria din Casa De Pe Deal, de la Saschiz. Cea care m-a luat de la începuturi, cu povestea lichiului, și m-a dus până la cuptorul încins. Doamna Daniela mi-a explicat că lichiul se face în mai multe feluri în satele săsești. La Daneș, de exemplu, spre deosebire de Saschiz, se pune scorțisoară în griș. În alte locuri se face lichiu cu prune. Adică se pun prunele în loc de griș, desfăcute cu coaja în jos și miezul în sus. Se mai face și lichiu cu mere. Sau se mai poate face cu brânză de vaci, în loc de smântână. Dar niciunul nu-i la fel de bun ca lichiul de Saschiz, asta a fost concluzia fermă a doamnei Daniela, a cărei experiență n-am s-o pun tocmai eu la îndoială.

Și dacă tot vorbim de încredere, hai să vă și arăt cum se face un lichiu adevărat, exact cum e cel de la Saschiz.

puțină liniște


Pui într-un bol o jumătate de kilogram de făină. Cu ăsta începi, poți să-l și cerni printr-o sită, apoi adaugi un praf de sare, 75 g zahăr vanilat, sau vanilinat, că tot la aroma aia ajungi oricum, coaja de la jumătate de lămâie, sau poate chiar de la una întreagă?, aici te las pe tine să decizi, 2 ouă, 220 ml lapte, dintr-ăla cu grăsime mare, posibil de la vacă, un plic de drojdie uscată, 75 g unt topit și 25 ml ulei. Nu știu cât o să te ajute informația asta, dar tocmai urmează să faci un aluat de cozonac. Și urmează să-l faci în felul următor.

Într-o cană, amesteci mai întâi drojdia cu 2 linguri de apă călduță (diminutivul aici e important, chiar trebuie să fie călduță, că dacă-i rece sau prea caldă strici totul), în care pui și un vârf de linguriță de zahăr. Lasă deoparte timp de 5 minute. În bolul unui mixer static amestecă făina, zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Adaugă ouăle întregi, apoi laptele călduț, untul topit și răcorit și drojdia dizolvată deja în apă. Mixează cu cârligul pentru aluat timp de 8 – 10 minute la viteză medie, până când aluatul devine elastic și începe să se desprindă de pe pereții vasului. Poți să frămânți și la mână, dar aici credința mea în viață e simplă, de ce să fie complicat, când poate fi atât de simplu?

Adaugă în continuare, fără să oprești mixerul, uleiul. Continuă să mixezi 2-3 minute până când e complet încorporat. Și aici te oprești, că aluatul ăsta e și el o ființă vie, are nevoie acum de puțină liniște. Cam o oră, la loc călduț și întunecat. Adică acoperi vasul mixerului cu un prosop gros și-l lași așa să crească în singurătate. O oră va fi suficient cât să-și dubleze volumul.

Timp în care de ocupi să pregătești stratul de griș. Vezi că și ăsta are nevoie să stea la răcit, așa că-i mai bine să fii pe eficiență. Ai nevoie de 1,5 litri lapte, tot cu grăsime peste medie, musai să nu sari peste zahăr, adică vreo 230 g zahăr, apoi cam 250 g griș – apropo, nu există gris, există doar griș -, un plic de zahăr vanilat Bourbon, o să te ajute la aromă, și mai ai nevoie de 5 albușuri.

Fii vigilent că altfel ți se prinde laptele


Pune într-o oală laptele cu zahărul și așteaptă până când se înfierbântă bine, dar să faci bine să și amesteci din când în când. După ce laptele ajunge aproape de punctul de fierbere, adaugă grișul și zahărul vanilat și amestecă la fel de bine. Lași focul mic și mai amesteci din când în când în oală. Țin’te bine că ești abia pe la jumătate. Grișul cu lapte trebuie să se îngroașe ca o budincă, iar amestecul trebuie să înceapă să fiarbă. Fii vigilent că altfel ți se prinde laptele pe fundul oalei. Te avertizez și că vigilența aici va fi o mare provocare, cât învârți tu acolo o să-ți miroase a copilărie prin toată bucătăria, vanilia are capacitatea asta de a reactiva amintiri. Fii tare. După ce începe să fiarbă, mai lasă-l un minut pe foc mic și apoi dă deoparte.

Acum hai înapoi la aluat


Din când în când, în următoarea oră cât îți și dospește aluatul, amestecă în grișul cu lapte pentru a răcori amestecul. Și abia după ce e aproape rece poți încorpora în el albușurile de care pomeneam mai sus, albușuri bătute spumă tare. Iar aici sper să nu-ți tai entuziasmul, dar ar cam fi nevoie iar de un mixer. Adaugi din spuma de albuș treptat și încorporezi totul cu o spatulă.

Cât încă mai ai timp liber, poți să te ocupi și de stratul de cremă de smântână. Aici e cel mai simplu, amesteci 80 g zahăr pudră, 5 gălbenușuri și 400-500g smântână grasă (cel puțin 20% grăsime). Nu e nevoie de mixer, omogenizează totul cu un tel, e suficient.

Acum hai înapoi la aluat.
După ce aluatul a dospit, întinde-l direct în tava de cuptor, cu mâna, într-o foaie cât mai subțire, dar care să acopere fundul tăvii în întregime. E important ca stratul de aluat să fie cât mai subțire. Iar dacă ai un cuptor care îți dă emoții, poți folosi și o hârtie de copt dedesubtul aluatului. Întinde acum peste aluatul pus în tavă, în strat uniform, grișul cu lapte și albuș. Iar peste toate astea întinzi cu o spatulă și amestecul de gălbenuș și smântână.

Coace la 190-200C, timp de aproximativ 40 minute, până când se rumenește la suprafață. Când se răcorește puțin, dar cât încă e cald, taie felii, presară zahăr pudră și aici se oprește călătoria. Sau poate că abia începe. Nu uita să zici în gând și săru’ mâna doamnei Daniela. E cea care te-a dus puțin pe Via Transilvanica.

Articol anterior