Cronicari digitali
xcds

Expozanți
Proiecte și Asociații

Mai mult

HUMART, oamenii care fac din cultură, artă


Asociația Human Made Art, pe scurt HUMART, este o organizație nonguvernamentală și nonprofit creată pentru a facilita relația dintre oamenii de cultură și public prin intermediul noilor tehnologii și al canalelor de social media care ne aduc mai aproape de segmente de informații încă nedescoperite.

Din 2018, alături de Institutul Național al Patrimoniului și Zaga Brand, HUMART a dezvoltat proiectul Cronicari Digitali. Asociația, coordonată de Cristian Teodorescu, crede că valorile autentice stau la baza actelor de creație care reușesc să unească comunități, să lege regiuni și să pună în valoare moștenirea noastră culturală comună.

Astfel, HUMART a pornit în 2021 alături de Cronicari Digitali și Tășuleasa Social pe drumul cunoscutelor borne de andezit care nu te lasă să te pierzi și unesc sate uitate până acum de lume. Via Transilvania este proiectul lor, deziterat care #ZiceDeRomânia reală, redă mândrie și sens oamenilor și comunităților.

De doi ani, HUMART rescrie monografia digitală a Via Transilvanica alături de Cronicari Digitali, iar anul acesta revine cu Rucsacul cu povestiri în care a luat toate amintirile și experiențele parcurse de la un capăt la celălalt.

CONTACTE
Web: www.humart.ro
Tel: +4 0720 033 013
E-mail: contact@humart.ro
FB: @humart
IG: @humanmadeart

Tășuleasa Social


Asociaţia Tăşuleasa Social condusă de Alin Uşeriu şi fratele acestuia, ultramaratonistul Tiberiu Uşeriu, este organizația care crede în cultura voluntariatului și direcționarea eforturilor în proiecte sociale. Numele l-a preluat de la cel al muntelui la poalele căruia și-a construit o adevărată țară – tabăra de voluntariat și, mai nou, de creație artistică pentru bornele de pe Via Transivanica.

Via Transilvanica este cel mai recent proiect al organizației Tășuleasa Social, și a devenit și cel mai puternic traseu de călătorii tematice din România. Pe un parcurs de aproximativ 1.400 de kilometri, unește România de la Putna, la Drobeta Turnu‑Severin printr-o cărare marcată și amenajată.

Acest traseu poate fi parcurs după voia călătorului, fie pe etape, fie în întregime, pe jos, cu bicicleta, sau chiar și călare. Drumul traversează zece județe, 60 de comunități și promovează valorile culturale, etnice, istorice și naturale și diversitatea României în spiritul „turismului lent”.

Primește provocarea #ViaTransilvanica la standul Tășuleasa Social din cadrul Festivalului povestirilor de pe Via Transilvanica.

CONTACTE
Web: www.tasuleasasocial.ro
FB: tasuleasasocial
IG: tasuleasasocial

Port Cultural – PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităților rurale cu potențial turistic din Bucovina și Transilvania


Proiectul de cercetare „PORT CULTURAL”, implementat de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, pornește în căutarea soluțiilor de valorificare a patrimoniului construit din Bucovina și Transilvania, prin dezvoltarea antreprenoriatului și prin identificarea unor modalități de adaptare a caselor tradiționale la funcționalități contemporane.

Demersul lor încurajează afirmarea multiculturalității regiunilor înscrise în proiect, inovația tehnologică și non-tehnologică – utilă comunităților locale și turiștilor deopotrivă – și, în special, interesul pentru un format „ready-to-use” în care toate reperele turistice și obiectivele de patrimoniu relevante să fie la îndemâna oricui.

Îți vor povesti mai multe despre proiectele dedicate păstrării patrimoniului rural și dezvoltării durabile a turismului în această zonă de interes la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica.

CONTACTE
Web: https://portcultural.usv.ro/
E-mail: portcultural@usm.ro

Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, un „Drum prin vremi”


Aflat în Țara Hațegului din județul Hunedoara, primul Geoparc Internațional din România și Europa de Est recunoscut ca sit UNESCO oferă tuturor șansa unui „Drum prin vremi”, o călătorie în timp care începe acum 600 de milioane de ani, vârsta primelor roci, și continuă cu misterele unei lumi pe care ai șansa să o cunoști în întregime.

Povestea Oceanului Tethys, a Dinozaurilor, formarea Munților Retezat, Șureanu și Poiana Ruscă, perioada ultimei glaciațiuni, a primilor oameni, a dacilor și a romanilor, vremea cavalerilor, a castelelor și a bisericilor din piatră, și mai aproape de noi – Vremea bunicilor noștri – așteaptă să fie descoperite în traseele și punctele de vizitare dezvoltate de Geoparc.

Poveștile alcătuiesc lumea Geoparcului, dezvăluită tuturor celor interesați să-și descopere rădăcinile sau dornici de noi aventuri culturale, pentru că aici, locurile și oamenii încă mai poartă cu mândrie urmele timpului. Și dacă nu ai auzit de „dinozaurul bondoc” (da, chiar e bondoc!), un dinozaur ierbivor hațegan, fă cunoștință cu Zalmoxes robustus la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica unde Geoparcul Țara Hațegului ți-a pregătit o reconstrucție științifică a dinozaurului mioritic. Te așteaptă cu informații despre tot ce au ei mai bun să-ți ofere, și vin și cu eșantioane de roci reprezentative pentru geologia ținutului.

CONTACTE
Tel: +4 0254 777 853 / +4 0743072930
E-mail: hateggeoparc@unibuc.ro
FB: @geodinohateg
IG: @hateggeoparc

Povestea Munților Carpați, de la pas, la digital


Fondată de reșițeanul Radu Ștefănescu, compania are la bază valorificarea resurselor locale, promovarea lor și a Munților Carpați ca cea mai mare atracție turistică din România, din Europa Centrală și de Est. Scopul acestui proiect este să acopere întreg lanțul carpatic, cu cele șapte țări pe teritoriul cărora se întinde.

Proiectul a fost demarat în anul 2011 și are ca scop principal dezvoltarea celui mai mare spaţiu digital comun de promovare a Munţilor Carpaţi şi a tututor celor care depind de turismul montan. De la cei care activează în HoReCa, la ghizi montani şi şcoli de schi, la autorităţi publice, mici întreprinzători zonali, până la cei ale căror evenimente montane dau savoare momentelor cu care ne umplem timpul liber, Proiectul Munții Carpați îți va vorbi despre oamenii care fac turismul posibil, așa că nu-i rata la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica unde ți-au pregătit și ție un kit pentru drumeție pe care e musai să-l ai în următoarea aventură.

Căută standul cu hărți și hanorace groase din abundență, acolo îi vei găsi!

CONTACTE
Web: magazin.muntiicarpati.com
Tel: +40 730 081 984
E-mail: radu@muntiicarpati.com
FB: CarpathianMountainsRomania
IG: muntii_carpati
LINK: https://bit.ly/3dUUcYe

ROmountain Bike, drumeții pe bicicletă în inima Carpaților


Cum îți sună o tura faină cu bicicleta în cele mai spectaculoase zone ale Munților Banatului – peisaje de poveste, libertate deplină, natură și opriri în puncte gastronomice și comunități autentice?

ROmountain Bike fac totul posibil cu proiectul lor de ciclism montan prin care își propun să încurajeze turiștii dornici de aventură să ia parte la experiențe unice în locuri în care singurele roți care lasă urme sunt cele de la bicicletele pe care le pun la dispoziție călătorilor.

Caută-i la standul cu 2 bicle de la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica și întreabă-i de tura specială de mers cu bicicletă până la Alba Iulia din 8 octombrie.

CONTACTE
Web: www.romountainbike.ro/
Tel: +4 0726187399
FB: @romountainbike
IG: @romountainbike

Muzeul Cineastului Amator & Muzeul Jocurilor Video pentru pasionații de digital


În centrul Banatului montan, la Reșița, vei descoperi locații nonconformiste și faine care promit experiențe pentru toate gusturile.

Intră în universul pasionaților de imagine și film, suprarealism și inovație la Muzeul Cineastului Amator și la Muzeul Jocurilor Video, urmărind expozițiile, colecțiile de aparatură și tezaurul care spune povestea filmului și a jocurilor video.

Le poți vizita oricând la Reșița, dar noi ți le aducem la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica. Rămâi pe loc și bucură-te de Expoziția interactivă adusă din Reșița de Andrei Barbarau, Muzeul Cineastului Amator & Muzeul Jocurilor Video, îți garantăm o super experiență!

CONTACTE
Tel: 0745 990 422
FB: @muzeulcineastuluiamator
IG: @muzeul_cineastului_amator
FB: @muzeuljocurilorvideo
IG: @muzeul_jocurilor_video