
Expozanți
Gastronomie și Producători Locali
La mama, bucătărie citadină
Timpul petrecut la muncă, aceleași sandwich-uri și veșnicul fast-food l-au făcut să viseze la vremurile când mâncarea îl aștepta aburindă pe masă, caldă și delicioasă. Așa a realizat că în visele lui mânca la mama. Așa s-a născut La Mama.
Din necesitate, din dor si de ce nu… din poftă pentru ceva mereu gustos în farfurie. Veste bună – La mama îți vor găti timp de trei zile (toate zilele) la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica. Ești gata pentru rețetele culese de Cronicari Digitali de pe Via?
La mama preia bucătăria și așteaptă să te surprindă cu gustul autentic și savoarea poveștilor celor mai iubite preparate de pe Via.
CONTACTE
Web: www.lamama.ro
FB: lamamarestaurant
IG: la.mama.restaurant
Șvaițerul din Țara Dornelor
Au început cu o fermă de vaci, apoi au ridicat secția de procesare a laptelui din comuna Șaru Dornei, județul Suceava.
Aici este singurul loc din România unde, datorită florei montane, se poate produce șvaițerul, o specialitate fină de brânză.
Hai la o degustare de brânzeturi la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica și află de la Adrian Crucianu secretul șvaițerului „Călimani” care te aduce mai aproape de acea râvnită „mâncare cu gust”, cum numai în Bucovina găsești.
CONTACTE
Web: https://produsmontan.ro/lapte-si-produse-din-lapte/sc-dany-lily-srl/
Tel: 0744 750 143
Magazinul Cumsecade, oameni care își iubesc rădăcinile așa „cum se cade”
Dedicarea lor față de oameni îi ajută să se regăsească în propriile valori și să ducă o viață decentă, oferind, la rândul lor, un spațiu în care munca a peste 100 de producători locali e apreciată și răsplătită la adevărata valoare.
Așa cum și bunicii aveau grijă să pună tot ce era mai bun pe masă pentru noi, Arpad Orban, Domnul Cumsecade, vine la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica cu bunătățile pe care le poți găsi doar în Terra Siculorum, așa că nu rata standul pentru că e musai să stai la o degustare de mezeluri, lactate și dulciuri – ți-a pregătit de toate.
Și nu uita, Domnul Cumsecade are grijă ca orice pregătește pentru vizitatori să fie mereu terminat, altfel e păcat de munca oamenilor.
CONTACTE
Web: https://helyenvalo.ro/
Tel: 0371.036.989
E-mail: helyitermek@civitas.ro
FB: Helyénvaló Helyi
LINK: https://cronicaridigitali.ro/oameni-si-povesti/arpad-orban-oameni-care-unesc/
Gheorghe Șilian, primul „vânător”-producător de trufe din țară
Întors în Archita natală, Gheorghe a reușit, după 4 ani de muncă și dedicare, să acrediteze prima plantație de ciuperci negre din România – iar cererea pentru produsele pe bază de trufe a continuat să crească.
Gheorghe Șilian este în prezent singurul vânător de trufe acreditatk, iar fiul lui vine la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica cu pălincă de trufe, trufe proaspete sau deshidratate în ulei de măsline și alte bunătăți, pe care speră să le culeagă data viitoare alături de tine în „hunt-urile” pe care le organizează – profesionist – în Archita.
CONTACTE
Tel: 0769472211
E-mail: gheorghesilian@gmail.com
FB: @GheorgheSilian
@ArchitaHunt
Cramele Frauendorf, un popas în Țara Vinului
Un exemplu de excelență în cultura vinului este reprezentat de cramele Frauendorf din satul Axente Sever.
O vinotecă nouă, înființată pe structura fostei crame din sat, Frauendorf vinifică Riesling în trei feluri diferite, iar acum își fac sortimentele cunoscute în țară prin tehnici moderne care pun în valoare rafinamentul soiului și îi oferă o amprentă locală, apropiată de gustul vinurilor de Târnave.
Toate sortimentele cramei se vor regăsi la barul Cronicari Digitali din zona de lounge a Festivalului povestirilor de pe Via Transilvanica, unde fiecare pahar rescrie experiența Frauendorf: calitate și rafinament, cu o notă autentică.
CONTACTE
Tel: 0744 301 053
E-mail: admin-medwein@autm.ro
FB: @Crama Frauendorf
IG: golden.mediasch
LINK: https://cronicaridigitali.ro/istorie/turism-cultural-redefinit-de-via-transilvanica/
Virșli de Sălaș, din dragoste pentru gastronomia locală tradițională!
De fapt, un maraton al evoluţiei, iar ceea ce părea a fi un debut optimist s-a dovedit un gest chibzuit şi curajos. Fiecare realizare a reprezentat un nou capitol din ceea ce avea să devină Virșli de Sălaș, o afacere promiţătoare, dezvoltată cu ajutorul pasiunii și priceperii strămoșilor.
În cuptoare de cărămidă, cu lemn de brad, se păstrează secretă rețeta celor mai bune produse tradiționale și ecologice din România. Ei nu se consideră eroi, însă dedică această poveste tuturor celor care le consumă produsele, familiile care se reunesc vesele la masă în fiecare zi, punând preţ pe sănătate, tradiții, cultură, calitate, respect şi responsabilitate ecologică.
Te așteaptă la standul lor de la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica să guști povestea virșlilor de Sălaș!
CONTACTE
Web: virslidesalas.ro
Tel: +40 720960737
E-mail: amretezat@gmail.com
FB: Virsli de Salas
Konservăria, bunătăți gata de consum, gătite manual, în ambalaje prietenoase cu mediul
Konservăria este conceptul care te servește cu bunătăți ambalate gata de consum, gătite manual, nu într-o fabrică, detaliu pe care îl vei resimți în aroma preparatelor care combat prejudecățile pe care le cei mai mulți dintre noi le avem față de vechiile conserve cu care am fost obișnuiți în magazine.
Feluri principale, supe, sosuri, dulciuri… Toate prezentate în ambalaje prietenoase cu mediul, cu eticheta curată. Oricând la îndemână pe rafturile tale pentru momentele în care nu ai timp sau chef să gătești și vrei să fii sigur că te bucuri de mâncare de calitate, la prețuri normale.
Fie că vrei să deguști, să duci câteva borcane acasă sau doar să stai de vorbă, konservăria te așteaptă cu drag la pavilionul Terra Dacica din cadrul Festivalulului povestirilor de pe Via Transilvanica.
CONTACTE
Web: https://konservaria.ro/
Tel: 0785 403 008
E-mail: hello@konservaria.ro
FB: @konservaria
IG: konservaria
LINK: https://bit.ly/3KiGvyk
https://bit.ly/3ReoyDD
La Lae Pecu, pâinea românească are același gust de 80 de ani încoace
Timp de mai bine de 50 de ani a fabricat cea mai bună pâine din oraş, atât de bună încât „pita boamfă” a devenit foarte repede cunoscută delegațiilor străine aflate în trecere. Şi cugirenii cumpără de la el de ani şi ani de zile, pentru că este o afacere de familie, «coaptă» generaţie după generaţie, și dusă mai departe de urmași după tehnicile și metodele lăsate moștenire de „moș Lae”.
Paul Henegar, nepotul său, te așteaptă la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica cu pită proaspătă și bunătăți așa cum numai moș Lae pregătea, frământate manual și coapte pe vatră, cu respect și recunoștință pentru oamenii care îi treceau pragul.
CONTACTE
Tel: 0763 407 089
FB: @LaePecu
LINK: https://www.instagram.com/p/CgkFiKNDaHz/
Familia Lucan, produse cu tradiție, din pasiune
Totul a început din dorinţa de a oferi clientului produse tradiționale, de calitate, despre care ei cred cu tărie că nu se pot face fără implicarea producătorilor locali.
Se spune că o experiență e trăită complet dacă o treci prin toate simțurile, așa că hai la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica să încerci produsele de carmangerie ale familiei Lucan care îți vor oferi un strop din gustul artizanal de pe vremuri și fii sigur că au potențialul să devină alegerea ta pentru cumpărăturile de zi cu zi.
CONTACTE
Web: https://familialucan.ro/
Tel: 0755 414 027 / 0763 278 101
Kibuț, un critic de artă și un arhitect fac gastronomie și radio la Gărâna
Însă, ca orice utopie, are și o sămânță frumoasă la origine, pe care ownerii au transformat-o în realitate. Pentru ei este formulată simplu: traiul în comun, tihnit, departe de oraș, gândirea eliberată de betoane. La Kibuț se face radio, mâncare după rețete vechi și noi, ne referim inclusiv la rețetarele lui Kogălniceanu sau Negruzzi, și, mai ales, se inspiră artă – prin muzică, atmosferă și peisajele zonei.
În călătoria ta printre standurile Festivalului povestirilor de pe Via Transilvanica, ia-te după acordurile de jazz ca să ajungi la ei. Vei fi întâmpinat ca în familie – căci doar ai ajuns în Kibuț – cu un caș de gutui genial. Dacă produsele lor te conving, îți recomandăm pentru acasă salata de sfeclă coaptă cu mere roșii, hrean, miere, chimen, oțet din vin alb și sare, dar și minunatul sos ușor dulce, cu puțin chili cât să-i dea un „zvâc’’, ardei kapia, dovlecei și usturoi. Am auzit că iese de un gulaș tare bun!
CONTACTE
Web: https://www.kibut.ro/
Tel: +40746539300
E-mail: info@kibut.ro
FB: @kibutgarana
IG: @kibutgarana