Cronicari digitali
xcds

Expozanți
Destinații Turistice

Mai mult

Asociația pentru Turism Bucovina, mereu alături de comunitate


Asociația pentru Turism Bucovina a luat fiinţă la finele anului 2001 din dorința autorităților locale și a voluntarilor de a sprijini acţiunile de dezvoltare a Bucovinei ca destinaţie turistică.

Cu grijă și respect pentru comunitate, APTB ajută oamenii locului să își promoveze propria afacere din turism, meșteșugul și amprenta locală prin proiecte menite să convingă drumeții de beneficiile eco și agro-turismului.

Află mai multe despre ei la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica.

Au pregătit un traseu tematic de drumeție pe Via Huțulca despre care de abia așteaptă să-ți vorbească, și poate te interesează și subiectul turismului sustenabil pe care îl vor ridica la fileu pasionaților de experiențe pe-ndelete.

CONTACTE
Web: www.bucovinaturism.ro
Tel: 0755.795.880
E-mail: contact@bucovinaturism.ro

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor îți arată cum să te bucuri de ținutul mereu verde


Bine ai venit în Țara Dornelor, ţinutul de poveste din inima Bucovinei, care-și păstrează naturalețea, tradiția și obiceiul.

Trece-i pragul și te vei bucura de gazde primitoare, de gospodari unul și unul, gata să-ți ofere cele mai alese bucate din produse locale, de aerul proaspăt al munților și de peisaje care îți taie respirația.

Ce nu ai știut despre Țara Dornelor vei afla de la ei – Asociația de Ecoturism Țara Dornelor care, prin activitatea lor, promovează și sprijină oamenii implicați în dezvoltarea unui turism de calitate şi responsabil faţă de natura şi valorile culturale tradiţionale din zonă.

Îți vor prezenta la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica oferta ecoturistică din Vatra Dornei, cele 9 minuni (a se citi „comune”) care alcătuiesc universul rural al Țării Dornelor și vor avea grija să nu pleci de la standul lor fără o viitoare eco-experiență în plan.

CONTACTE
Web: https://taradornelor.ro/
Tel: 0744 571 889
E-mail: contact@taradornelor.ro

Colinița, colo-n deal bucovinean


Pe drumuri șerpuite, peste dealuri, poieni și sate, unde se aud accente mai rar întâlnite și nume de familii ucrainiene, ajungi la Ciumârna, în gospodăria tradițională a unei familii de huțuli.

Familia Loba încă păstrează casa bătrânească – cu ferma și grădina de legume, camere amenajate tradițional și peisaje de poveste – prin care reușesc să ofere vizitatorilor o experiență autentică în Țara Huțulilor.

Pe Ionuț Loba, omul din spatele colțului de rai numit Colinița, îl vei cunoaște la Festivalul cu povestiri de pe Via Transilvanica, prilej numai bun să afli mai multe despre experiența agroturistică pe care familia sa ți-o poate oferi ție și celor dragi.

Fii sigur că te va convinge să pui Pensiunea Agroturistică Casa Colinița pe bucket-list-ul de destinații autohtone.

Te așteaptă cu putineiul de unt gata pregătit, ateliere și obiecte reprezentative, alături de o prezentare faină a comunității de huțuli din Bucovina!

CONTACTE
Tel: 0758.355.821
FB: Pensiunea Agroturistică Casa Colinița
LINK: https://cronicaridigitali.ro/etnografie/

Putna – prima oprire în universul Via Transilvanica


Putna este un reper pe harta turismului cultural românesc și, pentru cei care nu au aflat încă, și primul capitol al traseului Via Transilvanica (la mănăstirea Putna se afla borna km 0 de pe cărare). Cu o magie aparte, peisaje unice, oameni autentici, meșteșuguri demult uitate și gastronomie care întrece orice așteptare, Putna invită călătorul într-un univers încă nedescoperit la adevărata valoare. Și pentru a pătrunde în acest univers e nevoie de timp, timp pe care ne-am obișnuit să-l grăbim prea mult, prea ușor, prea… dintr-odată.

La Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica îi vei cunoaște pe oamenii din spatele proiectului de promovare Putna, care îți vor vorbi despre slow turism și salvarea patrimoniului natural prin experiențe sustenabile, proiecte faine și drumeții la pas. Află și despre planurile unui muzeu tematic pe care îl vei putea vizita alături de cei dragi, cu mic, cu mare, dar și despre șura drumețului – în curând un punct de atracție pentru călătorii care pleacă de la Putna pe traseul Via Transilvanica.

CONTACTE
Web: www.tara-autentica.com
Tel: 0040 748 35 58 59
E-mail: tara.autentica@gmail.com

Mini Transilvania Park, parcul tematic din care nu mai vrei să pleci


Inspirată din ideea parcurilor Mini Europa (Bruxelles, Belgia) și Minimundus (Klagenfurt, Austria), expoziția Parcul Mini Transilvania din Odorheiul Secuiesc este unică în România. Proiectul reprezintă o soluție inovatoare de promovare a patrimoniului național, prin care vizitatorii descoperă, în miniatură, cele mai importante monumente istorice din țară, multe dintre acestea incluse în patrimoniul UNESCO, și pornesc într-o călătorie – cu mini-mocănița – în inima comunităților transilvănene.

Fragmente din acest univers fascinant își găsesc loc de cinste la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica, unde Mini Transilvania Park îți va prezenta o machetă la scare mare cu o biserică fortificată și o locomotivă, bineînțeles –  în miniatură.

Mai mult, te așteaptă cu un joc interactiv pentru copii, dar și cu o serie de desene animate (pentru copii cu vârsta între 4 și 8 ani) despre legendele și povestirile din Țara Secuilor care vor rula la cinematograful MNȚR, sala Horia Bernea.

CONTACTE
Web: www.minitransylvania.ro
www.legendarium.ro
Email: info@minitransylvania.ro
info@legendarium.ro
FB: facebook.com/legendarium.ro

Biserica fortificată din Dârjiu, locul unde cuiele se moștenesc din generație în generație


Biserica din Dârjiu, județul Harghita, una din cele mai importante biserici fortificate din Transilvania, face parte din patrimoniul UNESCO și este singura din listă reprezentativă din comunitatea secuilor.

Ridicată înainte de 1419 pe locul unei vechi capele romanice, biserica păstrează între zidurile ei fresce și murale medievale, scrieri runice și legende străvechi, toate având în spate obiceiuri și tradiții cu specific secuiesc.

Află povestea cuielor de lemn din fortificașiile lăcașului, și multe alte detalii despre obiectivele și obiceiurile localității la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica.

CONTACTE
Tel: 0744.557.659
LINK: https://cronicaridigitali.ro/istorie/istorie-si-semne-pe-carare/

Parcul Natural Grădiştea Muncelului, Cioclovina, în Palma lui Dumnezeu


Aflat în Munţii Şureanu, Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina se remarcă prin peisajul aparte creat în mii de ani de interacţiunea omului cu natura. Aici se regăsesc numeroase specii protejate de floră şi faună, sate în care tradiţiile se păstrează încă vii, precum şi monumente istorice de o valoare deosebită.

Specificul zonei este dat şi de prezenţa fenomenelor carstice de suprafaţă şi din subteran. Acolo unde apa a modelat stânca s-au format chei, doline, peşteri şi avene – forme care fascinează și stârnesc imaginația deopotrivă.

În aria protejată a parcului vei descoperi un loc de care poate nu ai auzit încă, dar care te va face să crezi că, într-adevăr, timpul curge diferit în Munții Șureanu: Fundătura Ponorului sau „Palma lui Dumnezeu”, așa cum a fost supranumită pentru peisajele atemporale în care haosul și agitația secolului nu au ajuns și probabil nici nu o vor face.

Frumusețile Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina așteaptă să fie descoperite indiferent de anotimp (pentru că natura își spune povestea în fiecare zi din an), așa că dacă vrei să te convingi, vino la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica și vei pleca cu o nouă destinație pentru bucket-list.

CONTACTE
Web: https://gradiste.ro/
Tel: 0254/211569
E-mail: office@apngmc.rosilva.ro
FB: @parc.gradiste

Destinația Ecoturistică Țara Hațegului, Retezat, Țara de dinaintea Timpurilor...


O călătorie în Țara Hațegului – Retezat este o călătorie în timp. Vei descoperi lumi dispărute acum 70 de milioane de ani, vei sta față în față cu dinozauri în mărime naturală, vei explora vulcani și urme ale unei mări dispărute.

Venind în vremuri mai recente, vei vedea peisaje montane, lacuri și plante carnivore, toate rămase din era glaciară, de acum 10.000 de ani, iar apoi te vei bucura de urmele din antichitate lăsate de romani, la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, precum și de primele lăcașuri ale creștinismului – Biserica Densuș.

Dacă vrei să descoperi mai multe despre oamenii, locurile și poveștile Țării Hațegului și ale Retezatului, dar și despre cum a luat naștere tronsonul hunedorean al Terra Dacica, pe care l-au coordonat alături de Tășuleasa Social, Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat te așteaptă la Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica.

Nu rata faimoșii virșli de Sălaș și dețul de vinars făcut din prune de Răchitova!

CONTACTE
Web: turismretezat.ro
Tel: +40 747779769
E-mail: contact@turismretezat.ro
FB: Țara Hațegului – Retezat Destinație de Ecoturism
LINK:

Cugir, cetatea ascunsă


Știai despre Cugir ca fiind acel oraș misterios în care ființa cea mai mare fabrică de armament din România în perioada comunistă.

Ce nu știi despre oraș – centrul lui vechi, gastronomia locală, cetatea dacică Singidava, unde arheologii au făcut descoperiri fabuloase, pe care o poți și vizita, dar si alte puncte de atracție turistică – poți afla direct de la ei la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica.

La stand vei găsi un cuplu imbrăcat în haine dacice autentice, parte dintr-un grup pasionat de istoria locului, care îți va vorbi despre Singidava, viața dacilor din cetate, arme, meșteșuguri și organizarea satului de lângă cetate, dar si pe Alexandru Darmaciu, meșter artizan pielar cu curele, opinci și teci de cuțite faine, meșterii artizani Bogdan și Delia Suciu care lucrează în piele, pileus și fibulă (ei îți aduc și o broșă antică și îți vor vorbi de tehnici de prelucrare străvechi), alături de gastronomie locală reprezentată la nivel înalt.

CONTACTE
Web: www.primariacugir.ro
https://visitcugir.ro/
Tel: +40-258-751.001 (primărie)
E-mail: office@primariacugir.ro
FB: @VisitCugir
LINK:

Caransebeș, cetatea de poveste din Țara Gugulanilor


Sub paza falnicilor „grăniceri seculari”, centrul municipiului Caransebeș pare galeria unui muzeu aflat în aer liber, în care fiecare monument invită călătorul să descopere istoria, cultura, spiritualitatea și poveștile caransebeșene.

Cetatea Caransebeș își prezintă poveștile, printr-o serie de materiale de promovare, aduse la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica de Roxana Novacovici din cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică.

CONTACTE
Webhttp://cnipt-caransebes.ro
Tel: 0 355 429 955, 0763 324 924
E-mailcniptcaransebes2016@gmail.com
IG: @cniptcaransebes
FB: cniptcaransebes (Caransebeș – Centrul Național de Informare și Promovare Turistică)