Cronicari digitali
xcds

Expozanți
Artă și Meșteșug

Mai mult

Badea Costan, ultimul meșter magician de opinci din Țara Huțulilor


La poarta care te ademenește în universul atemporal al Bucovinei, Constantin Moisa așteaptă, cu carafa proaspăt scoasă din fântână și cu tăceri lungi, următorii musafiri care vor păși în mica gospodărie, pentru a descoperi misterele unei lumi – lumea lui, în care sunetele de vioară și tilincă sunt călăuze, iar poveștile sunt spuse cu grai domol și sincer, din atelierul în care făurește opinci cum nu ai mai văzut.

Pe Badea Costan, căci doar cu aceeași blândețe îl putem striga pe ultimul meșter opincar din Bucovina,  îl vei cunoaște la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica unde va realiza opinci chiar în fața ta pe acorduri de vioară și tilincă.

Află că poveștile lui nu dispar după 24 de ore, iar meșteșugul și-l duce la nivel de artă – nu uita, dragă vizitor, următoarea pereche poate fi a ta!

CONTACTE
Tel: 0756 382 793
LINK: https://cronicaridigitali.ro/oameni-si-povesti/badea-costan-oameni-care-unesc/

Viorica Semeniuc, arta încondeierii ouălelor


În inima Moldoviței, vei descoperi o familie simplă, extraordinar de primitoare, care te va cuceri cu dragostea pentru tradiție, dar și pentru oameni. Casa din vatră, amplasată într-o zonă liniștită, departe de drumul principal, este locul în care îi găsești.

Gazda pensiunii, Viorica Semeniuc, este unul dintre artizanii renumiți din zonă, fiind continuatoarea tradiției încondeierii ouălelor. Modelele pictate, lăsate moștenire de la bunici, sunt autentice, iar priceperea și răbdarea Vioricăi te vor face și pe tine să te simți ca un artizan adevărat.

Vino la standul ei de la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica unde te așteaptă la un atelier de ouă încondeiate pe care le poți personaliza și dărui persoanelor dragi, după cum spune obiceiul bucovinean.

CONTACTE
Web: https://bit.ly/3CtXAn4
Tel: 0040 (0) 745 323 481
E-mail: vioricasemeniuc@gmail.com

Silvania International, lemnul care lucrează pentru viitor


Cu o istorie de peste 60 de ani, Fabrica de Cherestea Lunca Ilvei își atinge apogeul sub conducerea familiei Iugan, care a reconfigurat prin soluții moderne întreaga traiectorie a întreprinderii cunoscută astăzi ca „Silvania International”.

Apreciată atât la nivel național, cât și internațional, expertiza oamenilor din spatele proiectului s-a dezvoltat constant în jurul valorilor de protejare a mediului și a biodiversității locale. Silvania International este reprezentată în capitală de Silvania Wood, locație Otopeni.

Ți-au pregătit la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica o machetă construită la scară mare cu o căsuță pe gustul tău. Poți afla și ce soluții ecologice de anvelopare poți folosi în locuința ta. P.S. Dacă nu te-ai gândit vreodată că lâna de oaie ar putea să-ți izoleze casa, ei bine, pregătește-te să fii uimit de ceea ce-ți vor propune.

CONTACTE
Web: https://www.silvaniabn.ro/
Tel: Sidor Daniel – 0749087708
Sidor Ovidiu Cristian – 0724525340
Email: office@silvaniabn.ro
LINK: https://cronicaridigitali.ro/audio/lemnoit/

Teracota Mediaș, aceeași rețetă de pământ de peste 113 ani


După mai bine de un secol de schimbări sociale, politice și economice, Teracota Mediaș produce și astăzi aceleași cahle pictate, folosind cuptoare vechi, rețete originale de amestecuri de pământ, același număr de manufacturieri și aceeași tehnologie de glazurare și pictare manuală încă de la înființare, în 1906.

Despre cuptorul de cahle se spune că este unul dintre cele mai reprezentative artefacte din civilizația românească, însă fabricarea manuală a pieselor a fost dată uitării la începutul secolului XX – înstrăinare care l-a ambiționat pe antreprenorul sas, Uwe Draser, să continuie povestea Teracota Mediaș din 2015 până în prezent, întregind valoarea meșteșugului în toată complexitatea sa – de la restaurare, la proiectare și modernizare.

Vizitează expoziția de cahle pictate Teracota Mediaș la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica – ele pot fi materialul pentru viitoarea ta sobă sau șemineu de acasă. Tot aici te așteaptă și un atelier de presat cahle mari și cahle mici pentru adulți și copii, dar și un atelier de pictat cahle în miniatură pentru copii.

CONTACTE
Web: https://teracota.ro/
Tel: +40 757 088 637
E-mail: vanzari@teracota.ro
FB: @teracotamedias
IG: teracotamedias
LINK: https://cronicaridigitali.ro/etnografie/

Transilvania Glass, ultimii sticlari din „orașul Soarelui”


În august 1923 primul cuptor al Fabricii de sticlă Vitrometan din Mediaș a fost pornit, realizându-se butelii de culoare verde pentru bere și șampanie, urmate apoi de sticlă albă, produsă în special pentru export. Fabrica Vitrometan a devenit în timp atât un brand național, cât și internațional, însă în anul 2015 întreprinderea s-a închis, punând capăt tradiției de peste 90 de ani în sticlărie a Mediașului.

De apreciat sunt Transilvania Glass, care doresc să ducă mai departe misiunea și meșteșugul producției manuale de sticlărie, al picturii și gravurii pe sticlă. Atelierul este recent amenajat și renovat, o mică parte din matrițe, utilaje și scule au fost salvate, iar activitatea lor continuă să ofere ultimilor sticlari din oraș posibilitatea să mai sufle obiecte din sticlă. Mai mult, brandului Transilvania Glass i se alătură o nouă ramură, STYCLE, din dorința de a aduce o contribuție la protejarea mediului și de a da o continuitate ambalajelor utilizate din sticlă care isi reiau circuitul și ajung din nou în folosință, sub forma unui obiect util, lucrat simplu, eco-friendly și cu chef de poveste.

Intră în universul sticlarilor la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica pentru globuri de Crăciun personalizate și suporturi de sticlă pentru lumânările de acasă și poți cumpăra chiar primul tău set de pahare din sticlă reciclată. Te asigurăm că este un gest sustenabil și e și foarte cool!

CONTACTE
Web: http://transilvaniaglass.ro/
E-mail: office@transilvaniaglass.ro
FB: @TransilvaniaGlass
LINK: https://cronicaridigitali.ro/etnografie/

Maia Truțulescu, fascinația unui ochi de copil care trăiește prin artă


Maia Truțulescu este un fenomen artistic care de abia așteaptă să fie descoperit. La doar 12 ani, tânară a adunat în portofoliul său rezultate excepționale la concursurile de arte vizuale și pictură, în care concurează alături de pictori adulți profesioniști.

Prima ei expoziție de artă a avut loc la vârsta de 5 ani, iar la 11 a obținut locul 1 la Concursul Internațional de arte vizuale „Brâncuși văzut în 145 de portrete”, lucrarea ei fiind inclusă într-un album și prezentată la expoziția vernisată a Muzeului Național „Constantin Brâncuși”, iar apoi la expoziția de la Palatul Parlamentului – Sala de expoziții „Constantin Brâncuși”.

Maia a reușit să imprime pe suprafețele vaste ale pânzelor sale explozii de culoare, vibrații și sunete care îi descriu sufletul într-un mod firesc – este un copil, dar nu se joacă, ea e serioasă și pictează cu toată ființa. Cu certitudine ea simte culoarea și atrage privitorul în lumea ei, așa că ce mai aștepți?

Descoperă prospețimea și expresivitatea de pe pânzele Maiei Truțulescu la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica unde ți-a pregătit o expoziție care te aruncă în lumea jocului, o lume senină în care și tu poți staționa o clipă. O găsești în Sala Media!

CONTACTE
E-mail: mtrutulescu@yaho.com
LINK: https://bit.ly/3QRrAhh

Anadora Lupo, metalul vorbește despre stări


Într-o lume în care digitalizarea pare de neoprit, Anadora Lupo, artist român, a creat o serie de lucrări din metal care se opun firesc acestei tendințe. Estetica de bază a lucrărilor întruchipează atât principii sculpturale, cât și utilitare precum rezistența, durabilitatea și stabilitatea, traduse într-o limbă rară printr-un moment de calm și singurătate.

Metalul este forjat delicat în forme unice printr-un proces manual intensiv, iar fiecare piesă care iese din mâinile Anadorei este unică și contribuie cu o atingere suavă în spațiul locativ. Stilul ei unic și formele îndrăznețe, cu siguranță o poziționează undeva între disciplinele tradiționale și interpretările moderne ale sculpturii, designului și arhitecturii.

Noi o poziționăm la standul Terra Banatica de la Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica, locul unde tu îi vei putea admira cele mai noi obiecte de decor – cozy sau efervescente, la atelierul de sculptură în metal.

CONTACTE
Web: https://locontemporary.com/lupo/
https://anadoralupo.ro/
Tel: (+4) 746 113167
E-mail: contact@anadoralupo.ro
FB: @anadoralupo
IG: anadora_lupo
LINK: https://locontemporary.com/lupo/

MOȚ – produse din lemn din cetatea Alba Carolina


MOȚ este povestea unui brand din Alba Iulia care s-a dezvoltat în pandemie și care se bucură astăzi de multe evenimente locale și naționale, și chiar și la nivel european.

Tocatoarele și produsele din lemn sunt create din suflet pentru oamenii care îmbrățișează frumosul, tradițiile și identitatea națională, și de aceea reprezintă alegerea perfectă pentru evenimente în familie și sărbători alături de cei dragi.

MOȚ te invită la standul lor din Festivalul povestirilor de pe Via Transilvanica unde vei putea cumpăra un produs din lemn a cărui fibră îți va pune în gând cursul râurilor și văilor de pe Via, meșteșugul țărănesc în cea mai autentică formă a lui – printr-un element pe care îl vei folosi zi de zi, mereu alături de cei dragi în cele mai frumoase momente din viața ta. 

CONTACTE
Tel: (+4) 750 616 758