Cronicari digitali
xcds

CE E
PATRIMONIUL
CULTURAL?

Mai mult
  • material & imaterial

  • expresie a valorilor

  • conservă istoria & creează identitatea

  • ce trăim în prezent și dăm mai departe generațiilor viitoare

Cu toții am auzit câte ceva sau ne-am creat o idee despre ce înseamnă, însă mesajul trebuie să-și facă loc prin fluxul constant de conținut din feed-urile rețelelor sociale. Lucru, de altfel, firesc, pentru că patrimoniul cultural e omniprezent în viața de zi cu zi. Ne înconjoară pe drumul spre școală, birou sau parc și face parte din ceea ce suntem astăzi. Trebuie să înțelegem că el este PREZENTUL. Probabil nu te-ai gândit niciodată la asta, dar o simplă expresie precum „Casă de piatră!” ne identifică drept români. În același timp, amintește de un trecut în care piatra era un material scump și greu de obținut. Amintește de vremuri pe care este esențial să le cunoaștem.

Interacțiunea cu patrimoniului prin apropierea de arhitectură


Interacțiunea noastră cu patrimoniului a început prin apropierea de arhitectură: de la cele mai vechi case construite în stiluri arhitecturale specifice, până la palate, castele, clădiri ale instituțiilor publice nedeschise publicului larg, ruine (to remember, ruinele fac parte din patrimoniului ahritectural, iar unele dintre acestea trebuie să rămână în starea aceasta), toate cu poveștile lor.
Patrimoniul industrial românesc a marcat peisajul urban într-un mod ce nu poate fi ignorat şi este prezent pregnant în memoria fiecăruia dintre noi şi în rutina cotidiană. Până la conştientizarea importanţei acestuia este însă o mare „distanţă”, iar aceste locuri fabuloase dispar. Printre obiectivele de patrimoniu industrial vizitate alături de instagrameri s-au numărat: Uzina Electrică Filaret, Halele Carol, Uzinele de apă din Timișoara, Atelierele de tramvaie Corneliu Miklosi, Uzina de apă din Suceava, Centrala electrică Grebla, de la Breazova și Crăinicel.
pexels-photo-257699

locuri ale sacrificiului


Pentru fiecare, extrem de important este și Patrimoniul Traumatic, motiv pentru organizăm incursiuni în istoria detenției politice în perioada comunismului. Alături de creatorii de conținut am vizitat Memorialul Închisoarea Pitești, înschisoarea Râmnicu Sărat și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței (Sighetu Marmației), locuri ale sacrificiului despre care se cuvine să știm cu toții.

cultura materială a generaţiilor precedente


Pentru fanii călătoriilor în timp, recomandăm interacțiunea cu patrimonial arheologic. Întotdeauna societăţile au progresat înlăturând o parte din cultura materială a generaţiilor precedente, însă siturile arheolpgice rămân probabil cele mai interesante şi mai puţin promovate din zonă. Tocmai de aceea, are nevoie de aliaţi pentru a ajunge în conştiinţa publicului larg. Noi ne-am făcut datoria și am inclus pe lista noastră de obiective Sarmizegetusa Regia, va urma!
pexels-photo-257699

obiceiuri și meșteșuguri


Este impresionantă de fiecare dată fuziunea dintre patrimoniul cultural și natural, respectiv de peisajele culturale sau modul în care între comunitate și așezarea geografică s-a creat o relație de interdependență. Aceasta se observă atât arhitectural (modul de construcție și materialele care provin din surse locale), ocupațional  (specificul activităților umane și meșteșugurile desfășurate depind de geografia locului), cât mai ales în mentalul și obiceiurile comunității. Am văzut sate superbe din Deltă (Mila 23, Letea), localitățile risipite din munții Trascău (Rimetea) și Valea Rudăriei.
caacaca

rețete gătite de localnici


Apreciem patrimoniul gastronomic și ne bucurăm de el direct. Îl căutăm alături de invitații noștri din podcast și mergem la el acasă. Ca de exempli excursia alături de creatorii de conținut în Delta Dunării (2018) ne-a dat ocazia să încercăm rețetele faimoase ale zonei, gătite de localnici. Și pentru că sharing is caring, îți recomandăm ca atunci când ajungi în Letea să încerci neapărat storceagul, saramura și peștele prăjit.

Grădini și parcuri


Comunității #cronicaridigitali îi plac descoperirile iar patrimoniul peisager ne dă șansa de fiecare data să găsim inspirația aproape și foarte aproape: în parcurile și grădinile cu valoare culturală. Alături de Institutul Național al Patrimoniului, am organizat Heritage Instawalk „Rendez-vous aux jardins” parte din programul european care își propune să cerceteze, inventarieze și chiar să ducă la rangul de monument istoric acele imobile naționale (parcuri, grădini, promenade, cimitire) cu valoare culturală.
svsvsv

arhitectură recentă


Anul acesta am adăugat o nouă categorie pe lista patrimoniului analizat și promovat prin acțiunile #cronicardigitali: patrimoniul recent, o categorie nouă, în curs de definire. Arhitectura românească din a doua jumătate a secolului al XX-lea a intrat în atenția profesioniștilor de puțin timp. Activitatea constructivă a perioadei a fost caracterizată de producția arhitecturală de masa, dar la o privire mai atentă am observat că pe fundalul uniformizat de prea multă standardizare se profilează și clădiri distincte, de o calitate remarcabilă.
cvaCACAA

comori personale


Deloc cel din urmă este patrimoniul personal, deosebit de important pentru noi toți. Comunitatea #cronicaridigitali aduce în prim-plan importanța amintirilor și obiectelor cu valoare sentimentală, adevărate comori personale și de familie care aduc zâmbete și speranță.