Cronicari digitali

Educație, Idealuri, Viață

De la diploma,
la destin

Sâmbătă, 12 aprilie 2025 Sala Frescelor, Universitatea de Arhitectura și Urbanism „Ion Mincu” Str. Academiei 18-29

Mai mult
Ce păstrezi din educația formală? Ce se transformă? Ce dispare?

Succesul nu este un drum liniar, iar diploma nu este decât o primă etapă într-o călătorie mai largă. Într-o lume în continuă schimbare, adesea ne trezim confruntați cu întrebări care nu au răspunsuri simple: Cum să ne adaptăm la realitățile profesionale? Ce rol joacă educația formală într-un peisaj dinamic? Ce înseamnă cu adevărat să îți găsești locul într-un viitor incert?
Lideri din domenii variate, persoane care și-au lăsat amprenta în comunitățile lor, vor împărtăși poveștile lor de succes, dar și lecțiile învățate din provocările întâmpinate.
„De la diplomă, la destin” – parte din proiectul cultural „Cine ascultă o casă?” ediția a III-a.

TOATE LOCURILE PENTRU EVENIMENT AU FOST OCUPATE,
VĂ MULȚUMIM!

MODERATORI

silvia t
SILVIA TEODORESCU
Expert în comunicare, Director Național Cronicari Digitali

După ce a devenit jurnalist în presa centrală scrisă, Silvia Teodorescu  s-a alăturat echipelor care lucrau la cele mai relevante proiecte pentru mass-media: a participat la realizarea Codului Deontologic al Jurnalistului pentru România și a negociat primul contract colectiv de muncă pentru ramura mass-media în care a fost introdusă și clauza de conștiință (dreptul jurnalistului de a refuza semnarea unui articol asupra căruia se intervine abuziv). În 2005 își deschide propria agenție de comunicare în care, alături de o echipă de profesioniști, dezvoltă campanii și proiecte pentru branduri și companii. Din 2018 realizează campanii de digital si classic PR în domeniul Cultura/ Artă, Patrimoniu cultural, Ecoturism și turism istoric, Societate Civilă. Cronicari Digitali, Bornele nevăzute de pe Via Transilvanica, Amintiri Gustoase și România Atractivă sunt printre cele mai cunoscute campanii naționale de comunicare coordonate direct.

Ce vei descoperi?


✔ Perspective autentice despre succes și adaptare.
✔ Cum să-ți găsești locul într-un peisaj profesional în continuă schimbare.
✔ Lecții reale despre educație, idealuri și viață.

Vom explora aceste teme alături de oameni care au parcurs aceleași întrebări, dar care au reușit să își creeze propriile răspunsuri. Lideri din domenii variate, persoane care și-au lăsat amprenta în comunitățile lor, vor împărtăși poveștile lor de succes, dar și lecțiile învățate din provocările întâmpinate. Ei vor vorbi despre cum au navigat prin schimbăre, cum au transformat obstacolele în oportunități și despre cum fiecare alegere i-a condus spre o carieră autentică.

diana
DIANA POPESCU
Jurnalist cultural, podcaster, scriitor

Jurnalist cultural cu peste două decenii de experiență, Diana Popescu a lucrat la Adevărul, Gândul și Digi24, unde a fost timp de 7 ani producătorul emisiunii DIGICULT. A intervievat sute de personalități ale lumii culturale – de la scriitori laureați ai Premiului Nobel, staruri de la Hollywood la chefi, muzicieni și artiști vizuali celebri. Din 2020, moderează podcastul Cronicari Digitali, scuturând de praf si prejudecati interctiunea cu istoria și cultura. În acelasi an a publicat prima carte de literatură pentru copii: „Aventurile Lunei în lumea cuvintelor sucite”. Recent, a lansat adoua sa carte, „Viața are abonament pe toate liniile”, o colecție de instantanee urbane, scrisă cu vervă și umor. Pasionată de artă, arhitectură și gastronomie, călătorește constant în căutare de povești. Crede că jurnalismul autentic se bazează pe curiozitate, respect și un dram de aventură.

CULTURĂ ȘI ȘTIINȚE

SPEAKERS

dan deinu
DAN DINU
Fotograf de natură, regizor și producător

Maestru al luminii, explorator al sălbăticiei, artist care transforma natura în povești cu personaje fascinante, Dan Dinu este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de natură din țară și membru fondator FORONA, Organizația Fotografilor de Natură din România. Albumul de fotografie „România sălbatică” și filmul care a urmat nu a fost decât cireșele de pe un tort absolut fascinant de storytelling vizual. Printre colaborările lui cu nume celebre sunt de amintit BBC, NatGeo Wild sau HBO Europe.

matei
MATEI GHEBOIANU
Decan Facultatea de Istorie - Universitatea București

Voce în domeniu, pasiune molipsitoare, expert desăvârșit. Specialist în istoria comunismului în România, el este omul care ne oferă o perspectivă captivantă asupra trecutului, ajutându-ne să înțelegem mai bine prezentul și să știm cum să ne construim viitorul pe care ni-l dorim.

margineanu
MIHAI MĂRGINEANU
Cântăreț, actor și compozitor de muzică folk și pop rock

Un boem al modernității, cu o voce limpede și puternică precum o țuică de prune, cu o personalitate fermecătoare. Actor, muzician și povestitor iscusit, el ne prezintă în versuri și în acorduri de chitară lumi pline de patimă, transformând viața oamenilor simpli în cântece vesele și făcând din melodiile sale o veritabilă coloană sonoră pentru momentele pline de viață. Mihai Mărgineanu este un adevărat fenomen românesc. Un românesc curat, ca pe vremuri.

MIRELA
MIRELA RETEGAN
Jurnalist, realizator/prezentator radio și fondator Gașca Zurli

Creatoare a universului Zurli, un adevărat fenomen al copilăriei pline de viață, Mirela Retegan este, în același timp, și „Antrenorul părinților”, un ghid care-i ajută pe cei mari să facă față, zâmbind, provocărilor parentale. Povestitoare și scriitoare, antreprenor și speaker, unul dintre puținii jurnaliști români care au urmat cursurile BBC, ea ne demonstrează în fiecare zi că drumul către succes este presărat cu multe zâmbete și poate fi plin de culoare, cu un farmec desăvârșit.

O lume în schimbare, oameni în transformare


Tot mai multe puncte de legătură între domeniile culturale și știință se dezoltă și se intersectează rapid. Facem schimbări de voie sau nevoie sperând să ne ajute la modelarea viitorului. Cât de mult te limitează sau îți deschide noi perspective educația formală. Cum ajungi din punctul X în punctul Y din viața ta profesională și spre ce anume putem aspira dacă suntem interesați de domenii artistice și culturale. Aflăm de la cei care au găsit răspunsuri personale, de succes, la întrebărea constantă a fiecărei noi generații.

STERMIN
ALEXANDRU STERMIN
Lector Facultatea de Biologie și Geologie - Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca

Licenţiat în biologie şi teologie, cu masterate în filosofie şi psihanaliză, este biolog, explorator și autor de succes. Cariera lui ne amintește de marii exploratori ai secolelor trecute, doar că Alexandru Stermin este un om al prezentului. A participat la expediții în junglele Americii de Sud și în Siberia și ne poate povesti ore întregi despre lumi pe care nu le-am cunoscut decât în filme.

ARHITECTURĂ ȘI PATRIMONIU

SPEAKERS

TEODOR
Arh. TEODOR FROLU
Cofondator The Ark, Asociația „Ivan Patzaichin–Mila23”

Să vorbim, oare, despre profesia de arhitect a lui Teodor Frolu sau să ne referim mai degrabă la The Ark, unul dintre cele mai importante exemple de recuperare arhitecturală a unei clădiri de patrimoniu, devenită un adevărat pol al creativității ce găzduieşte mai multe organizaţii independente din industriile creative? Însă cu siguranță trebuie să menționăm Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, al cărei vicepreședinte este: un proiect alături de multe altele, care fac din Teodor Frolu un simbol al preocupării pentru patrimoniul cultural și natural al Deltei Dunării. O personalitate mai mult decât complexă, care ne demonstrează câte fațete inedite poate avea cariera de succes a unui om.

irina
Arh. IRINA IAMANDESCU
Director adjunct Monumente istorice - Institutul Național al Patrimoniului

Irina Iamandescu este specialist în conservarea și restaurarea patrimoniului arhitectural, cu o vastă experiență în protejarea monumentelor istorice din România. Doctor în arhitectură, ea contribuie la păstrarea și valorificarea patrimoniului construit, asigurându-se că trecutul rămâne o resursă valoroasă pentru viitor. În calitate de cadru didactic își împărtășește cunoștințele cu noile generații de studenți, contribuind la formarea viitorilor specialiști în domeniu. Prin activitatea sa, sprijină inițiativele de restaurare și promovează bunele practici în domeniu, având un rol important în protejarea și valorificarea patrimoniului cultural.

TUDOR
Arh. TUDOR PAVELESCU
Fondator Modul 28 – Atelier de arhitectură

Cu ajutorul său, am putea învăța lucruri foarte interesante despre arhitectură și restaurarea patrimoniului construit. Studiile și cariera l-au purtat pe Tudor Pavelescu de la Sibiu la București și apoi la Izmir, în Turcia, iar între 2017 și 2019 a locuit la Madrid și la Roma, unde a aprofundat tehnici de restaurare și de punere în valoarea a monumentelor istorice. Biroul Modul 28 dorește să experimenteze modul în care aspectele universale ale arhitecturii se îmbină cu expresiile culturale specifice și să aducă un suflu nou clădirilor vechi, transformându-le în spații care respiră nu doar istorie, ci și contemporaneitate, cu dedicație pentru viitor.

horia
Arh. HORIA MOLDOVAN
Președinte Senat Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Cu o privire atentă către patrimoniu și cu o viziune plină de îndrăzneală asupra arhitecturii contemporane, Horia Moldovan creează spații care respiră istorie și care ne inspiră către inovație. Cariera sa de arhitect și de profesor este ca o punte între trecut, prezent și viitor. Un adevărat maestru al formelor și un fin povestitor prin arta arhitecturală, Horia Moldovan transformă fiecare proiect într-o experiență unică.

Arhitectura între viziune, identitate și spații culturale


De la protejarea patrimoniului și regenerarea urbană, până la arhitectura expozițională și designul de evenimente culturale, acest panel explorează multiplele direcții pe care le poate urma un arhitect în cariera sa și impactul pe care îl poate avea asupra comunității.
ELIZA
Arh. ELIZA YOKINA
Membru fondator SYAA, De-a Arhitectura și Cumulus

Eliza Yokina lucrează, de ani de zile, la un altfel de război de țesut. Ea este arhitectul care împletește visele cu realitatea și care transformă spațiile în povești. Are o viziune profund artistică, o pasiune nebună pentru detalii și creații care se adresează inimilor noastre. Fondatoare a „De-a Arhitectura”, ea îi poartă pe copii în lumea arhitecturii și tot ea ne invită, prin „Vise despre case”, să-i oferim imaginației un loc de poveste. Eliza Yokina construiește și, mai mult decât atât, inspiră. Și te ajută să visezi în spații, în umbre și-n lumini.