Cum se vede patrimoniul cultural în era digitală?

„Dacă dorim să implicăm tinerii în acțiuni culturale sau de responsabilizare socială, va trebui să o facem în strânsă legătură cu zona de online, în care tinerii se exprimă cu cea mai mare ușurință.”

Mihaela Popa, Director General – Președinte al Comitetului de Direcție, interimar al CEC Bank

Ce se întâmplă atunci când o instituție cu tradiție din România se implică într-o campanie care își propune revitalizarea tradițiilor de odinioară și promovarea moștenirii culturale în rândul tinerei generații?

Mihaela Popa, Director General – Președinte al Comitetului de Direcție, interimar al CEC Bank, este convinsă că această colaborare dintre Cronicari Digitali și banca pe care o reprezintă este una firească, bazată pe interese comune și dorința de a perpetua toate formele de exprimare artistică care ne modelează identitatea personală și ne definesc ca oameni și ca români. Aflați mai multe despre povestea de redescoperire a patrimoniului, cu doamna Mihaela Popa în rol de cronicar digital.

Să facem cunoștință
În calitate de absolventă a Academiei de Studii Economice, Facultatea Finanțe-Bănci, mi-am început cariera în 1980  la Banca Română de Comerț Exterior, unde am avansat până la funcția de director de sucursală. În perioada 1999 – 2003, am fost Director General la Banca Italo-Romena, Gruppo Veneto Banca, iar între 2003 – 2006 am ocupat diverse poziții de management în cadrul Raiffeisen Bank România – director de sucursală, director regional și director al diviziei Corporate din Sucursala București.

M-am alăturat echipei de conducere a CEC Bank în septembrie 2007, în calitate de vicepreședinte coordonator al diviziei Corporate, venind din poziția de director vânzări în cadrul Sucursalei Municipiului București. Din septembrie 2018 ocup funcția de Director general – Președinte al Comitetului de Direcție al CEC Bank, interimar. În cei peste 30 de ani în activitatea bancară am urmat multe cursuri de specializare atât în România, cât și în străinătate, în special în domeniul vânzărilor, iar printre premiile obținute se numără distincția „Leading Corporate Executive Award”.

Când tradiția se împletește cu digitalul
CEC Bank este o bancă românească cu tradiție. Fondată în 1864 de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, instituția a devenit în scurt timp un simbol național și un exponent al valorilor autentice românești. Iar Palatul CEC, clădirea simbol a băncii, este incontestabil unul dintre cele mai cunoscute, elegante și reprezentative monumente de arhitectură ale Bucureștiului. Având în spate o moștenire atât de bogată, ni s-a părut firesc să ne alăturăm oamenilor care îndrăgesc arta și istoria, acceptând invitația de a sprijini campania Cronicari Digitali de promovare a patrimoniului cultural în mediul online.

Ce e patrimoniul cultural?
Ca iubitoare de artă, atunci când spun „patrimoniu cultural” mă gândesc la toate formele de exprimare artistică, forme care stau mărturie a creativității poporului român de-a lungul istoriei sale. Fie că vorbim de literatură, muzică, pictură sau teatru, sunt de părere că arta, tradițiile și obiceiurile sunt comoara ce definește poporul nostru. Iar CEC Bank, ca bancă românească de tradiție, are nobila sarcină de a susține pe toate căile posibile păstrarea și dezvoltarea acestor elemente care ne definesc nu doar ca popor, ci și ca oameni.

Tineri implicați
Tinerii de astăzi sunt cei care au început să crească sau care s-au născut cu tehnologia la îndemână. Prin urmare, dacă ne dorim să ne apropiem de tineri, să-i implicăm în acțiuni culturale sau de responsabilizare socială, va trebui să o facem în strânsă legătură cu zona de online, zonă în care tinerii se exprimă cu cea mai mare usurință. În acest sens, campania „Cronicari Digitali” este un prim exemplu de succes, care sperăm să fie preluat, continuat și, de ce nu, dezvoltat și pe alte paliere. 

Y și Z – A fi sau a nu fi… Millennial pe piața de muncă
Dacă ne referim la pozițiile de specialiști, care presupun experiență, preferințele noastre în materie de recrutare se îndreaptă spre generația Y. Exponenții acestei generații înclină spre independență, etică și responsabilitate socială, având capacitatea de a-și promova propriile idei și soluții în activitățile de zi cu zi. În schimb, dacă ne referim la pozițiile pentru cei care debutează în carieră, pot spune că Generația Z este favorită, întrucât reprezentanții acesteia s-au născut cu tehnologia la îndemână și prin urmare sunt cei mai competenți din acest punct de vedere. Ceea ce ne dorim însă este ca în echipa CEC Bank să reunim reprezentanți ai tuturor generațiilor, pentru a ne susține și completa reciproc. 

Noi și moștenirea culturală
Mă bucur că am putut contribui, alături de Cronicari Digitali, la schimbarea modului în care tinerii privesc România și patrimoniul său cultural. Proiectul a fost o completare firească la Centenarul României și la momentul aniversar CEC Bank: 10 ani de la rebranding și 154 de ani de la înființarea instituției. Toate aceste aniversări au reprezentat ocazii de a susține proiecte românești de valoare: concerte de muzică clasică și contemporană, concurs de design creativ, editări de carte aniversară, realizarea unor emisiuni TV dedicate tinerei generații pe teme inedite din istoria românilor, expoziții de artă ale tinerilor români etc.

Parlez-vous… patrimoniu?
Dacă ar fi să recomand un monument românesc de arhitectură vreunui străin, m-aș opri, pe lângă Palatul CEC, la Arcul de Triumf sau Ateneul Român, dar aș invita orice turist să ne viziteze țara, pentru a vedea toate acele locuri, monumente și peisaje pe care proiectul Cronicari Digitali ni l-a prezentat în minunate imagini pe tot parcursul derulării sale.

În rest, observ cu încântare că patrimoniul cultural al României a devenit în ultimul timp un subiect de interes, în special în zona publică, ajutând la popularizarea vestigiilor arhitectonice ale acestei țări, dar mai ales atrăgând atenția atunci când este nevoie. Cred că prin mediatizarea unor lucrări sau monumente de patrimoniu aflate în diverse stadii de degradare, factorii implicați sunt atenționați și deseori sunt luate măsurile de salvare atât de necesare.