Cronicari digitali

Reșița colorată.
Inspirată.
Recuperată

Mai mult

Reșița colorată. Inspirată. Recuperată


Una dintre lecțiile cele mai importante învățate pe Via Transilvanica a fost “Nu-ți face o părere despre lucrurile (sau oamenii) de care știi doar din auzite”. Nu te grăbi să dai un verdict bazându-te pe experiențele altora. Fă un efort și mergi tu însuți în locul cu pricina, stai de vorbă pe-ndelete cu omul respectiv și, cine știe, poate vei descoperi mai multe (sau mai bune) despre el decât au avut alții priceperea. Ori răbdarea.

“Ce să faci într-un city-break la Reșița?”. E întrebarea “legitimă” a oricărui român care n-a mai trecut de multă vreme prin oraș. “Ce-ți poate oferi o fostă glorie industrială? Cu ce să te prindă, două-trei zile, când doar Muzeul Locomotivelor e de văzut în perimetru? Mai bine aleg altă destinație”.

Dragi călători, vestea bună sună așa: dacă gândiți în termenii ăștia, aflați că greșiți temeinic. Pentru că locul ăsta nu doar că e viu, dar e hotărât să-i contamineze și pe alții cu energia lui. Cumva, Reșița mi-a dat senzația unui oraș adolescent, care descoperă și se descoperă, are un entuziast nebun și, chiar dacă mai greșește pe ici, pe colo, e gata s-o ia oricând de la capăt.

N-o avea Reșița un MoMA al ei, dar are Hala Minda 

Ruina transformată în loc de pelerinaj pentru inițiații în ale sculpturii. Începând cu 2021, proiectul “ReMetal”, gândit să redea acest spațiu circuitului cultural, a adus aici nume importante ale artei vizuale de la noi. Cea dintâi ediție a reunit lucrări monumentale semnate Doru Covrig, Roman Cotoșman, Constantin Flondor, Ingo Glass, Peter Jecza și Aurel Vlad.

2022 înseamnă aducerea la Hala Minda a unei alte “șarje” de lucrări aparținând unor exponenți de marcă ai plasticii: Anca Mureșan, Nicolae Comănescu, Dan Vezentan, Marian Zidaru, Mircea Roman și Marius Leonte. În ritmul ăsta, cel puțin o dată pe an, peisajul Reșiței se va îmbogăți cu o câte o colecție. Și, cine știe, va deveni un muzeu în permanentă schimbare.

Toamna lui 2022 mai înseamnă o provocare (nou-nouță) pentru Hala Minda: transformarea în sală de concerte. Pianistul Bogdan Vaida a inclus-o în turneul național Classic Unlimited, care aduce melomanii în spații inedite.

Nu s-o număra Reșița printre destinațiile culturale ale Europei, dar își dorește să devină reper cultural românesc 

N-a fost un accident faptul că irezistibilul Dumitru Gorzo a venit aici în 2021, să umple cu desenele și picturile lui Magazinul Universal, clădire-simbol a urbei. Cum nu e o întâmplare că aici există Muzeul Cineastului Amator, inițiativă unică în România care cercetează, prezintă și chiar are ambiția de a reînvia cineamatorismul de la noi. Vă așteaptă cu aparatură diversă (camere pe peliculă, proiectoare, prese de tăiat și lipit filme) și obiecte care au legătură cu industria cinematografică (postere, fotografii cu actori, programe de film). Însăși amplasarea muzeului are legătură cu istoria filmului: îl găzduiește Centrul Universitar UBB Reșița, în fosta cabină de proiecție a cinematografului “23 August”.

N-o fi Reșița Viena, dar e la cinci ceasuri distanță de metropola austriecilor

Și ceva din spiritul de-acolo a răzbit până pe malurile Bârzavei. De pildă, dacă Viena toată e un muzeu în aer liber, unde street art-ul împodobește, probabil, mii de ziduri, de calcanele Reșiței a început să se ocupe Marian Truțulescu. Uriașele sale murale te surprind în centrul civic sau alte puncte-cheie ale orașului.

De altfel, regenerarea urbană înseamnă, la Reșița, un întreg traseu dedicat artei stradale. Pentru că griul orașului a fost îmblânzit, de-a lungul anilor, atât de localnici, cât și de artiști veniți de la Timișoara, ori chiar de la mii de kilometri distanță, din Germania, Mexic și Brazilia.

2022 înseamnă aici o triplă aniversare: 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur, 100 de ani de la construirea Fabricii de locomotive și 50 de la inaugurarea Muzeului de locomotive cu abur din Triaj. Cronicarii Digitali au marcat acest an cu totul special printr-un eveniment denumit “RE:MEMBER, RE:CONNECT, RE;DISCOVER”. Din ce-am văzut în călătoria de pe Via Transilvanica, Reșița e orașul care se încadrează tot mai bine la secțiunea RE:LEVANT.

Articol anterior
Articol următor