Cronicari digitali

Pietrele cu inimă
de pe Via

Mai mult

Pietrele cu inimă de pe Via


Via Transilvanica e “Drumul care unește”. E proiectul care promovează patrimoniul rural pe care mulți au ajuns să-l ignore. Ideea prin care nu doar se vorbește despre, ci se oferă acces la România autentică. Dar Via Transilvanica mai e ceva. Un traseu de 1.400 de kilometri, marcat de tot atâtea borne. Și, fiindcă ele sunt gândite cu grijă, lucrate de zeci de sculptori și pline de simboluri, Via e, probabil, cea mai întinsă galerie de artă în aer liber.

Din kilometru în kilometru, un bloc de andezit meșterit pe-ndelete îți spune ceva despre locul respectiv. Fiecare bornă valorează 1.000 de euro, iar cumpărarea ei finanțează porțiunea de drum până la următoarea. Eforturile Tășuleasa Social aveau nevoie de susținere din partea comunității, pentru a pune în practică un demers atât de amplu, de ambițios și de complicat. Iar susținerea a venit. Firesc, de la companii importante, multinaționale sau locale, entități cu cifră de afaceri intimidantă. Nimic de mirare, până aici. Dar partea impresionantă abia acum vine: există “oameni obișnuiți” care și-au dorit să contribuie la acest veritabil proiect de țară. Am pus ghilimele fiindcă numai obișnuiți nu mi se par oamenii ăștia. Singuri, împreună partenerul de viață, alături de familie ori cu gașca de prieteni, au făcut un efort financiar fiindcă au crezut că merită. Bornele au, astfel, donatori, iar Via Transilvanica – mai mult suflet.

Oamenii care au investit în borne sunt foarte diferiți. Unii și-au lăsat numele întreg, alții au preferat cvasianonimatul: “Șerbănescu”. “Horațiu și Ștefania”. “Alexandra”. “Andrei & Oana”. “Rux”. Sau 12 prieteni care au pus mână de la mână, ca să cumpere un kilometru. Unii locuiesc aici. Alții sunt plecați de mult. Unii sunt chiar expați stabiliți în România.

Pe toți îi leagă, însă, dorința de a fi părtași la ceva mare, important, care contează. Cea mai frumoasă parte a contribuției lor mi se pare motivația. Unii dintre ei au lăsat scris acel ceva care i-a convins că a dona pentru o bornă și a finanța un kilometru din Via e un gest necesar. Ba chiar obligatoriu:

“Deși suntem departe de țară, Via Transilvanica oferă prilejul tuturor celor cărora inima le bate românește să simtă că aparțin unui scop comun, care va aduce mulți fii rătăcitori acasă”.

“Marcăm intrarea noastră în clubul 50+ și, totodată, dăruim ceva comunității din care venim. Suntem mai aproape de casă cu 1 km și avem o motivație să fim mândru de obârșia noastră”.

“Cred că proiectul este excepțional pentru România! De-abia aștept să îl parcul. Contribui cu această bornă în amintirea bunicului meu. A lucrat în domeniul barajelor și îi plăcea mult să pescuiască”.

“Cadou pentru soție, borna fiind într-un loc special pe traseul Brebu Nou – Gărâna, pe care l-a descoperit în 2020, când l-a parcurs pentru prima oară pe e-bike”.

“Cadoul nostru pentru prieteni dragi care-și încep călătoria vieții împreună. Cale bună și Casă de Piatră!”.

“Îmi place proiectul și aș vrea să îl fac în viitor pe tot. ȘI să știu că am contribuit și eu puțin la el. Și aș vrea să-i fac o surpriză fiului meu (4 ani), când, peste ani, o să-și vadă numele”.

“Credem în puterea comunității”.

“Mulți dintre noi ne întrebăm ce dăm mai departe copiilor”.

“Consider proiectul Via Transilvanica unul dintre cele mai importante acte civice din istoria recentă a României”.

“Pentru bunica noastră”.

“Acest proiect ilustrează felul extraordinar în care se schimbă România. Faptul că ați reușit să mobilizați mii de oameni necunoscuți să susțină ceva bun este dătător de speranță. VT aduce deja bucurie în viețile multor oameni”.

“You only live once, but if you do it right, once is enough”.

“Pentru bucuria drumului deschis ce unește oameni”.

“Cadou pentru mama, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani”.

“Întoarcem o parte din ce am căpătat”.

În dreptul motivației, cineva a trecut atât: 🖤Da, e o stare de fapt: nu inimi de piatră, ci pietre cu inimă. Pentru cel care străbate Via Transilvanica purtându-și în spate rucsacul și poveștile, fiecare bornă vorbește despre locul în care se află. Pentru cei care au donat și pentru noi, ceilalți, fiecare bornă vorbește despre cât de departe putem ajunge.

Articol anterior