Cronicari digitali

cronicari digitali

Facem viral
patrimoniul
cultural!

Heritae Trips & Instameets Podcast Masterclasses Zi de România Ambasador descoperă patrimoniu

Mai mult

cine suntem


Cronicari Digitali

Exploreaza
obiective
de patrimoniu

 • Facem istoria cool și fresh

 • Spunem povestea patrimoniului cultural românesc, direct pe ecranul telefonului tău

 • Dezvoltăm proiecte de calitate cu comunicare digitala, în linie cu valorile noastre

 • Susținem proiectele, brandurile și ONG-urile care luptă pentru salvarea patrimoniului și punerea lui în valoare

 • Milităm pentru soluții și reglementări sustenabile legate de situația patrimoniului

 • Credem în viitorul antreprenoriatului cultural românesc

 • Cronicari Digitali este o co-producție, deci le facem împreună!

Cronicari Digitali s-a născut în 2018, anul European al Patrimoniului Cultural, când agenția de comunicare Zaga Brand, alături de Asociația Human Made Art și Institutul Național al Patrimoniului, și-au propus să facă patrimoniul cool prin transpunerea mesajului cultural într-un limbaj apropiat de nativii digitali și astfel să creeze atât punți de identitate Trecut- Viitor, cât și un flux fresh de comunicare pentru a aduce informații despre ce este și de ce este important patrimoniul cultural pentru fiecare generație.

Arhitectural, Industrial, Traumatic, Ecumenic, Gastronomic, Peisager, tipurile și cunoștințele despre patrimoniu sunt aduse autentic și creativ de către organizatorii proiectului tot mai aproape de millennials și zilennials prin proiecte de digitale. Deloc suprinzător, actuala generație aflată în plină construcție a patrimoniului personal a răspuns apelului. Inițiativa a adus alături de ea o comunitate de peste 3.200 de creatori de conținut activi in mediul digital din toată țara iar promovarea patrimoniului cultural sub hastagul #cronicaridigitali a devenit un proiect anual de digital storytelling cu autori multipli care comunică subiecte de calitate pe Instagram, YouTube, podcast și pe bloguri.

În prezent Cronicari Digitali își asumă prin comunitatea creatorilor de conținut de calitate, agregată constant de acțiuni realizate cu suportul instituțiilor publice și ale brandurilor, creația, implementare și comunicarea proiectelor de comunicare axate pe teme relevante pentru CULTURĂ și PATRIMONIU. În relație directă cu valorile sociale și culturale ale tinerilor vorbim astăzi în despre branduri private sau instituționale, comunicarea și angajamentele lor sustenabile, relevanță și asumare.

Podcast

upgrade
cultural
audio

 • 58.000 de ascutatori unici

 • 80 de personalități publice invitate

 • Printre cele mai ascultate podcasturi din România la categoriile Cultura, Societate, Tursim

Despre tot ce merită păstrat și dat mai departe.

Între Heritage și Cool, invitații – vedete, influenceri și experți- vorbesc despre ei, despre amintirile și pasiunile lor și scutură de praf prejudecățile despre interacțiunea millennials și zilennials cu istoria și cultura. Discuții despre ce strângem fiecare în lada de zestre, ca să ne ghideze și să ne „mobilize” deștept în viața. Conținuturi: Arheologie sentimentală, mapare afectivă a orașelor, marea istorie și istorii personale, patrimoniu național și patrimoniu sufletesc, moștenire de familie, dar și colectivă, gastronomie românească bogată prin etnii și învățarea de a privi în jur. Pe chill și fun, ca între prieteni, câte un episod în fiecare joi, difuzat pe toate aplicațiile de podcasting din România.

Masterclasses

Crafts
for
Storytelling

 • 3 zile de masterclasses

 • Cursuri, paneluri de discuții și prezentări

 • Studii de caz și sesiuni Q&A

 • Scriitori, jurnaliști și creatori de conținut digital

 • Manageri de comunicare și directori de proiecte

 • Fotografi, producători TV și radio

Cursuri și discuții iscusite pentru creatorii de continut care vor să crească.

Capacitatea de a crea o poveste este una dintre cele mai valoroase abilități pe care le poți dezvolta. Mai mult de atât, puterea de a transmite prin fiecare poveste un lucru care merită învățat și de către alții, ceva care poate fi păstrat în minte sau în suflet de către publicul tău, membrii comunității tale, dă adevărata măsură a valorii povestitorului.

Prima ediție a școlii de storytelling, realizată de Cronicari Digitali în 2020, a fost concepută pentru a facilita înțeleagerea profunzimilor povestirii (fie ea vizuală, audio sau în scris), meșteșugul planificării și, mai ales, pentru a ajuta participanții să-și găsească propriul stil.

Heritae Trips & Instameets

#cronicaridigitali

 • Evenimente dedicate creatorilor de conținut offline & onlline

 • Clădiri nedeschise circuitului public, vizitate de comunitate

 • Călătorii spre cele mai inedite destinații

 • Selecția și dezvoltarea unei noi generații new media

 • Specialiști în patrimoniu cultural, alături de creatori de conținut digital

 • Concursuri cu premii și activări speciale

Comunitatea #cronicaridigitali se întâlnește la Heritage Instameets- evenimente cu circuit inchis, dedicate exclusiv creatorilor de conținut activi în SM, organizate în diferite orașe, pe teme de patrimoniu, în care ghizi specializați spun povestea unor clădiri nedeschise circuitului public pe care participanții le pot descoperi; la finalul fiecărui eveniment, facem conținut pe Instagram și promovăm locațiile vizitate, ne relaxăm la un Heritage Party, mereu într-o locație inedită, în care vorbesc creatori cunoscuți din digital, experți și invitați speciali, ascultăm doar muzică bună, vedem proiecții de filme sau instalații speciale.

Foarte des, selectăm creatori faini din comunitate și influencers de impact, cu conținut de calitate, și plecăm la drum prin țară extrem de organizat. Heritage Trips-urile sunt maratoane de storytelling digital in care vizităm obiective diferite de patrimoniu, cu grijă alese, descoperite, căutate, și distribuim ce aflăm despre ele.

Offline sau online, acestea activează comunitatea să fie co-autor în povestea patrimoniului cultural, generează fotografii superbe, share-uite în comunitățile participanților, video si articole de cu zeci de mii de vizualizări

rezultate


Postări #cronicaridigitali
32.000
obiective descoperite
232
distanțe parcurse
26.962Km
evenimente realizate
45
creatori digitali
3.200
apariții media
1.023
organic reach
24.000.000
ana rubeli

„Colaborarea cu Cronicari Digitali a venit la fix, mai ales în ceea ce privește takeover-ul pentru proiectul Case de poveste, când am mers în superbul Cotroceni și am transmis comunității poveștile unor case inedited. Am urmărit în special casele cu arhitectură neoromânească proiectate de arhitecte faimoase precum Henriette Delavrance-Gibory și Virginia Haret Andreescu. Pentru că noi chiar credem în proiect, suntem participanți activi la toate evenimentele Cronicari Digitali, atât offline cât și online. Premiul Cronicarul Digital al anului 2020 ne-a uimit pur și simplu, nu am cuvinte să spun cât de mult ne-a bucurat și abia așteptăm să continuăm demersul de a proteja patrimoniul și anul acesta. ”

Ana Rubeli, fondator al proiectului @aiciastat
xxx

„Când am auzit prima data termenul de „Patrimoniu Recent” mi s-a parut oximoronic, pentru că percepeam patrimoniu ca fiind ceva vechi, ca vinul, cu cât mai vechi, cu atât mai valoros. Iar „recent” părea pentru mine o contradicție în termeni. Cronicari Digitali a reusit și de această dată să atragă atenția asupra frumuseții de lângă noi, la urma urmei, clădirile din anii ’50 – ’70 sunt cele mai bine păstrate și cele mai des întâlnite în oraș. Nu le poți aprecia la adevărata valoare fără să le știi povestea, iar ADN-ul proiectului este storytelling-ul.”

Bogdan Buzuleac, creator digital, ambasador Cronicar Digitali din 2018
Alexandru Mexi

„Evenimentul online # Heritage Instawalk „Rendez-vous aux jardins a fost într-un pas important și foarte necesar în vederea promovării și valorificării parcurilor și grădinilor istorice din România. Impactul unor astfel de demersuri și acțiuni nu poate fi observat decât pe termen mediu și lung, iar speranța mea nu poate fi decât aceea că astfel de pași, oamenii și instituțiile implicate vor contribui decisiv la o recunoaștere a valorii patrimoniului cultural-peisager din România, a problemelor cu care se confruntă și a acțiunilor corecte care trebuie implementate în vederea conservării, restaurării și valorificării parcurilor și grădinilor istorice – repere culturale și naturale ale trecutului.”

Alexandru Mexi, cercertător științific, Institutul Național al Patrimoniului
SULVIA BUN

„Cronicari Digitali este un proiect pornit din pasiunea și credință câtorva oameni, printre care sunt mândră că mă număr și eu, pentru valori, tradiții, forme de expresie artistică, de la arhitectură, la pictură sau muzică. Iar acest interes începe din familie sau de la școală, dar și datoriătă informațiilor primite din surse de calitate, într-un mod repetat. Iar asta se întâmplă la Cronicari Digitali.”

Sivia Teodorescu, Senior Partner at Zaga Brand & fondator CD
EMILIA BUN

„Pentru mine, proiectul Cronicari Digitali este despre cum pasiunea și muncă unor oameni au adus mai aproape de trecut și istorie, tinerii care sunt bombardați de informație. Pentru mine Cronicari Digitali înseamnă și relațiile frumoase de prietenie pe care le-am dezvoltat că urmare a participării la evenimentele organizate și despre contexte și medii autentice prin care ne-am putut descoperii pe noi, prieteniile noi și împreună, descoperim în moduri unice patrimoniul cultural și fiecare bijuterie arhitecturală. Observând o anumită neglijență în rândul preferințelor oamenilor, am căpătat eu o grijă mai mare și am dezvoltat un interes față de patrimoniul cultural românesc. Îmi doresc în măsura în care îmi este cu putință, să molipsesc și alți oameni și să împărtășesc cu cei care mă urmăresc pe Instagram, fotografii și detalii din astfel de locuri.”

Emilia Morariu, Cronicarul Digital al anului 2019