Cronicari digitali

Amintiri gustoase

de care ne e dor și poftă

mai mult

Amintiri gustoase


Când spui Cronicari Digitali, spui patrimoniu cultural înțeles, experimentat și împărtășit de oameni tineri, activi digital care sunt în plină căutare de identitate, rădăcini și care nu se mulțumesc cu contemplația, ci vor să se implice, să înțeleagă prin propriul lor filtru ce merită păstrat și dat mai departe. Suntem o comunitate, ne întâlnim pe Instagram @cronicaridigitali, în evenimente și călătorii de neuitat prin țară, în proiecte speciale care aduc la lumină, într-un fel proaspăt, valori și comori care ne fac viața mai plină de sens. Pe scurt, avem pasiuni comune și povestim digital despre ele, de fiecare dată ca într-o mare sărbătoare.

În iulie 2021 Cronicari Digitali a dat startul unei campanii speciale, dedicată rețetelor memorie din copilăria generației Millennials, „Amintiri gustoase”. Primul obiectiv a fost identificarea mâncărurilor de care încă le mai este dor și poftă. Cele mai bune dintre ele au fost selectate pentru a fi gatite într-un eveniment tip workshop de cooking LIVE, pentru ca apoi cele mai faine să se regăsească într-o carte de rețete „culese” 100% din Instagram.

Chef Liviu Lambrino, Cosmin Dragomir, istoric culinar și proprietar al editurii Gastro Art, Gabriel Gorgan, specialist în comunicare gastronomică si bucatar profesionist, alături de Teodora Istrati (Teo’s Kitchen), Ciprian Muntele, bloger culinar și om de radio, Cristina Mazilu (Mazilique), Adina Chițu (Pankake Planet), Gabriela Pascaru, chef patiser, Dan Posea, digital creator au intrat în proiect și s-au implicat în cele mai importante faze: formularea provocării, jurizarea rețetelor finaliste, donarea unei rețete din copilărie ce va fi inclusă în carte, dar și în pregatitul efectiv al rețetelor câștigătoare, reinterpretate de Chef Liviu Lambrino, într-o manieră actualizată.

Pe 28 august, în cadrul  workshop-ului de cooking, peste 40 de creatori de conținut au gătit, sub bagheta juriului, un meniu cu gustul copilăriei din rețetele câștigătoare: tocană de roșii cu chips de mămăligă, supă de pui cu tăiței de casă, bulz cu galbenuș confit și tuille de brânză maturată, iar la desert găluște cu prune și sos de vanilie cu semințe de mac. Totul a fost însoțit de storytelling vizual în postări, Instastories și materiale de blog.

Pe scurt, Amintiri gustoase 2021 a însemnat:

  • În 620 de postari și stories, creatorii de conținut au digitalizat rețete din caietele mamelor și bunicilor;
  • Reach-ul organic generat de acest conținut a depășit jumătate de milion pe Instagram, în doar 8 zile;
  • 100 dintre preparatele favorite au reușit să intre în faza de jurizare, iar 4 dintre cele mai gustoase au fost gătite LIVE de influencers, chefs și bucătari pricepuți într-un workhop de cooking;
  • „Amintiri gustoase”, o carte de bucate în format print și online, cu peste 45 de rețete moștenite de la mame și bunici.

Proiectul Amintiri Gustoase 2021 a fost realizat cu susținerea Electrolux Romania și LIDL Romania, în calitate de parteneri principali, alături de Samsung Romania, Napolact Romania și Matache Măcelaru’

Amintiri gustoase, carte născută pe Instagram și în podcast, tribut adus propriilor familii și copilăriei noastre.


Cartea Amintiri gustoase este prima noastră descindere în offline (print) și apare pe fundalul primului nostru proiect gastronomic. Ne-am ocupat în vară de un patrimoniu mai recent, mai personal, și am plecat împreună să căutăm și să descoperim în rețelele sociale mâncărurile din copilărie, de care ne este dor și poftă acum. Dedicăm această carte rețetelor memorie din copilăria millennials, culese de către creatori de conținut digital, de la mame și bunici, postate pe Instagram de către ei. Li s-au adăugat povestitori digitali din zona de Food pe care îi admirăm, urmărim și poftim la mesele noastre atunci când ne apucăm de gătit și căutăm online rețete care să ne inspire. Colecția de rețete din carte are câteva lucruri importante în comun: toate pot fi efectiv gătite de fiecare dintre noi, în bucătăriile personaleJ, toate sunt mâncăruri pe care le știm din copilărie, cu care am crescut și care ne-au format gustul, toate sunt culese, înscrise sau chiar gătite de digitalii de astăzi, tribut adus propriilor familii și amintirilor gustoase. Îi veți găsi creditați direct cu conturile lor de Instagram.

Doi oameni minunați au susținut realizarea acestei colecții: Gabriel Gorgan, specialist în comunicare gastronomică și bucătar profesionist, care a gătit majoritatea rețetelor culese și propuse de millennials astfel încat să ne putem fiecare inspira din ele, și Cosmin Dragomir, istoric culinar, care a curatoriat rețetele, a așezat în pagini toate poveștile din copilărie care au fost asociate de autori cu măncărurile propuse, a stat alături de Cronicari Digitali în podcastul cu același nume și a făcut săptâmănal rubrica „Mâncarea e cultură”, prilej de a vorbi deschis, cu umor și inteligență, despre gastronomie, alături de invitați de excepție.

Vrem să mulțumim aici lui Chef Liviu Lambrino, inima profesională și creativă a întregului proiect (îi veți descoperi în carte și rețeta copilăriei sale: tocănița de pipote, cu sau fără măsline), Cristinei Mazilu, aka Mazilique, care ne-a găzduit jurizarea selecției de mâncăruri și ne-a oferit o parte din amintirile ei (borșul de cartofi făcut de mama ei, în carte), lui Ciprian Muntele, cel mai food aficionado pe care îl cunoaștem (da, el ne gătește salate de boeuf cu piept de curcan), Teodorei Istrati, aka Teo’s Kitchen (Ardealul rulesJ!), nu doar pentru rețeta de tăiței cu varză din carte sau pentru palmele muncite la gomboții de prune, ci pentru vibe-ul bun pe care îl aduce, oriunde, Adrianei Sohodoleanu, lui Cezar Ioan, Mircea Groza, Virgil Mănescu care au contribuit la acest proiect.

Un special thanks, de-ală adevărat, merge către LIDL România și Electrolux România care au făcut posibilă o joacă frumoasă, emoționantă, care aduce la lumină peste 45 de rețete ale copilăriei noastre, aici. Toate ingredientele utilizate la preparare, alături de aparatura prietenoasă din bucătarie vine de la ei.

Proiectul Amintiri gustoase este realizat cu sprijinul Samsung România, Matache Măcelaru’, Napolact BIO, AQUA Carpatica și Domeniile Sâmburești.

Amintiri gustoase


Contribuie și tu la ediția a II-a cărții „Amintiri gustoase”. Lasă-ne rețeta ta memorie, din cartea de bucate a copilăriei, și câteva fotografii cu preparatul. În plus, ai șansa ca acestea să fie publicate și pe insta @amintirigustoase, cu tag și credits.

    Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dvs. de către acest site.